Nieuws
Foto: Joby Aviation

SANTA CRUZ – Joby Aviation en de Amerikaanse luchtmacht hebben een in 2022 getekende overeenkomst uitgebreid. Volgens Joby, dat een vijf persoons elektrische airtaxi ontwikkeld, groeit de contractwaarde daardoor met 55 miljoen dollar tot 131 miljoen. Begin 2024 wil Joby de eerste twee toestellen afleveren voor inzet vanaf Edwards Air Force Base.

De aankondiging volgt enkele dagen nadat de eerste vier luchtmachtpiloten met een eVTOL van Joby hebben gevlogen. Het toestel werd door de vliegers op afstand bediend vanaf de fabriekslocatie van Joby in Marina in Californië. Het luchtmachtpersoneel was zelf verantwoordelijk voor de volledige vlucht, inclusief de transitie van verticaal opstijgen naar horizontaal vliegen.

Meerdere Amerikaanse defensieonderdelen willen uitvoerig kennismaken met eVTOL’s om de mogelijke toekomstige rol binnen de krijgsmacht te verkennen.

Joby levert binnen de overeenkomst met de luchtmacht tot negen toestellen af, waarvan het eerste duo dus begin 2024. De fabrikant verwacht dat het type in 2025 gecertificeerd is voor commerciële vluchten