Nieuws

PHILADELPHIA – Boeing heeft een contract op zak met een waarde van 285 miljoen dollar voor de levering van de nieuwe MH-139 Grey Wolf. Daardoor kan Boeing samen met branchegenoot Leonardo Company beginnen met de bouw van de eerste dertien toestellen.

De van de civiele Leonardo AW139 afgeleide ‘intermediate twin’ was volgens beide fabrikanten een waardig alternatief voor de tachtig UH-1N Huey helikopters die door het U.S. Air Force Global Strike Command worden gebruikt voor onder meer de bewaking van intercontinentale raketten.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten certificeerden vervolgens eind augustus 2022 de Boeing-Leonardo MH-139A.  Ook ontving de fabrikant een militaire vliegvergunning waarna vier testtoestellen aan het   U.S. Air Force Global Strike Command (AFGSC) konden worden overgedragen.

De tweemotorige helikopter werd in september 2017 door de Italiaanse Leonardo Company en Boeing aangeboden als MH-139 en in oktober 2018 door de Amerikaanse luchtmacht geselecteerd.
Het AFGSC ontving medio december 2021 de eerste Boeing-Leonardo MH-139A die de naam ‘Grey Wolf‘  meekreeg. De helikopter werd daarna op Eglin Air Force Base onderworpen worden aan een intensief testprogramma.

Volgens Boeing scheelt deze keuze de Amerikaanse belastingbetaler een miljard dollar. Leonardo-dochter AgustaWestland assembleerde in het Amerikaanse Philadelphia al meer dan 250 AW139’s.