Nieuws

BOCHOLT – De Duitse regionale luchtvaartmaatschappij Blissair heeft een nieuw vluchtsimulatiecentrum geopend in Bocholt vlakbij de Nederlandse grens. In dit centrum kunnen voor de Beechcraft King Air BE90/99/100/200 series in een bij CAE gebouwde Level D Full Flight Simulator (FSS) typetrainingen, herhalings- en veiligheidstrainings alsmede check flights voor de turboprops uit deze Beechcraft series.

De FFS kan daarnaast ook worden gebruikt door luchtvaartbedrijven, privé eigenaars vliegscholen (ATO’s) en Type Rating Examiners (TRE) en is gecertificeerd volgens CS-FSTD(A) Issue 2 (approach-to-stall) voor Upset Prevention Trainings (UPRT ) en Recovery Trainings.

Het simuleert een KingAir B200 met geïntegreerd Pro Line 21 Avionic systeem. Dit systeem maakt het mogelijk op realistische wijze kritieke vluchtsituaties te simuleren, zoals die worden veroorzaakt door zeer hevige turbulentie (wake turbulences) of problemen met de lift (stalls), alsmede noodscenario’s of systeemstoringen, zonder mensenlevens of vliegtuigen in gevaar te brengen. Bovendien is de tijd die in de virtuele omgeving wordt doorgebracht aanzienlijk milieuvriendelijker en beduidend goedkoper dan een vlucht van een uur in een echt vliegtuig.

Blissair heeft voor deze FFS een nieuw gebouw neergezet. Hier is en speciale fundering geplaats om zelfs bij gedurfde vliegmanoeuvres een veilige stabiliteit te garanderen. Dat laatste is belangrijk omdat, in tegenstelling tot pure softwaresimulatoren, in deze hightech sumulators de hele cockpit met behulp van krachtige elektrische actuatoren in alle denkbare richtingen wordt bewogen en soms ook flink wordt geschud.

Het simulato rcentrum heeft verschillende opleidingsruimten. Hier is het mogelijk kleine groepen of korte pilots te trainen. Een certificaat wordt gewoonlijk direct ter plaatse afgegeven.

1 reactie op “King Air FFS ‘om de hoek’ in gebruik genomen

  1. Lijkt mij leuk om eens zo’n simulatie vlucht mee te maken, moet gaaf zijn om dat mee te maken.