Nieuws

INDIANAPOLIS – Voor de tweede keer in de geschiedenis heeft de piloot van een Cirrus VisionJet SF50 gebruik moeten maken van het Cirrus Airframe Parachute System (CAPS).

Een piloot uit Florida ontsnapte vrijdag (25 november) met alleen natte voeten nadat zijn SF50 vrijdagochtend (25 november) kort na het opstijgen vanaf Indianapolis Regional Airport motorvermogen verloor, waarna de 54 jarige piloot besloot zijn CAPS te activeren.

Het toestel zakte vervolgens rechtstanding naar beneden waarna het aan de rand van een vijver landde in een industriegebied nabij de luchthaven. De piloot hield aan het ongeval alleen natte voeten over. Volgens FlightAware bereikte het vliegtuig slechts een hoogte van ongeveer 700 ft AGL (ruim 210 m) De officiële minimale inzethoogte voor de SF50 is 400 ft (122 m), maar verschillende factoren kunnen daar invloed op hebben.

De eerste inzet van SF50 CAPS vond op 12 september 2022 plaats in de buurt van Orlando. Bij dat ongeluk raakten drie mensen gewond.

Cirrus Aircraft leverde sinds 2016 ruim 350 eenmotorige VisionJet SF50s af.