Nieuws

MOSKOU – Het Sukhoi Design Bureau is momenteel bezig met het opwaarderen van de Sukhoi Su-57. Daarbij voerde op 21 oktober 2022 een testtoestel een eerste 56 minuten durende vlucht uit vanaf de vliegbasis Gromov.

De Su-57 test boordapparatuur met uitgebreide functionaliteiten, de mogelijkheid om een ​​breed scala aan nieuwe soorten wapens te gebruiken en kunstmatige intelligente (AI) ondersteuning van de bemanning. Dit AI-systeem neemt enkele van de functies van de piloot over, waaronder het besturen en voorbereiden van het gebruik van wapens.

De Sukhoi variant is een multirole-jager van de vijfde generatie, enontworpen om alle soorten lucht-, grond- en marinedoelen aan te vallen. Het toestel beschikt over stealth-technologie en is in staat een supersonische kruissnelheid te bereiken.

Het toestel iddaarnaast uitgerust met geavanceerde radio-elektronische apparatuur, waaronder een krachtige boordcomputer (de zogenoemde elektronische tweede piloot), het radarsysteem verspreid over zijn lichaam en enkele andere innovaties, met name bewapening die in de romp is geplaatst.

Echt nieuw lijkt het prototype niet. Het constructienummer 511 correspondeert met hetzelfde nummer als testvliegtuig T-50-1 dat op 6 augustus 2017 voor het eerst vloog.

Eind december 2020 rolde het eerste productie exemplaar van de band.