Nieuws

TEUGE – De in maart 2021 gestarte proef van KLM Flight Academy (KLM-FA) met lesvluchten waarbij gebruikt werd gemaakt van de elektromotor aangedreven Pipistrel Velis Electro is positief verlopen. Daarop hebben beide academies hebben besloten de samenwerking te verlengen.

Concreet werd begonnen met één klas van de KLM-FA waarbij één vliegles van twee uur uit het curriculum werd vervangen door een tweetal vlieglessen van drie kwartier op de Velis Electro bij E-Flight Academy.

Uit de proef is gebleken dat, ook in deze beperkte omvang, aankomend KLM-vliegers al veel kunnen leren over elektrisch vliegen en de verschillen met vliegen met verbrandingsmotoren. De pilot is nu positief geëvalueerd en de samenwerking zal in de huidige vorm worden voortgezet voor alle KFA-studenten die hun opleiding zijn gestart in 2021 en 2022.

Het primaire doel is om zoveel mogelijk ervaring op te doen met elektrisch vliegen voor zowel de studenten, de KLM-FA als de E-Flight Academy. Vanuit deze ervaring volgt er een zorgvuldige evaluatie ten aanzien van onder meer de leerwaarde en passendheid binnen de vliegopleiding.

De KLM Flight Academy (KlM-FA) wil zelf in de toekomst ook met elektrische vliegtuigen gaan lessen. Met het oog daarop werden in 2021 bij de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Bye Aerospace aanbetalingen gedaan op veertien vliegtuigen: zes tweepersoons eFlyer 2 en acht eFlyer 4 vierpersoonsvarianten die rond 2025 de les vloot komen versterken.

Om aan de sterk gestegen opleidingsvraag te kunnen voldoen, arriveerden onlangsbij de E-Flight Academy twee extra Velis Electro’s die binnenkort in gebruik worden genomen.

Rens Geertse was maandag de allereerste KLM-FA student die de lucht in ging met de Pipistrel.