Nieuws
 

VALENCIENNES – De Belgische vliegtuigfabrikant JMB Aircraft gaat naast de turbocharged Rotax aangedreven VL3 Evolution ook een turboprop aangedreven variant leveren.

Met het toestel is meer dan twintig uur gevlogen. Het toestel werd in de achterliggen zes maanden ontwikkeld en koos na meer dan vijftig uur grondgebonden tests (waaronder dertig uur proefdraaien op vol vermogen) op 4 april 2022 voor het eerst het luchtruim.


JBM plaatste in het vooronder van het toestel een 80 kg zware Franse TP-R90 TurboTech turbine met een motorvermogen van 100 kW (136 pk). Bij deze motor wordt dankzij een warmtewisselaar een deel van de uitlaatgassen teruggeleid naar het verbrandingssysteem waardoor de motor met een verbruik van 19 l/h beduidend zuiniger is dan een traditionele turboprop. Volgens JBM is de TBO van het aandrijfsysteem 3.000 uur en daarmee het dubbele van een Rotax 915iS krachtbron.

De komende maanden wordt een uitgebreid testprogramma voltooid om de turbine tot in de puntjes te testen. Het toestel zal binnenkort gepresenteerd worden tijdens de AERO 2022 in Friedrichshafen.