Nieuws
 

PLATTSBURGH – Voor het eerst in de geschiedenis hebben piloten van de Amerikaanse luchtmacht gevlogen met de eVTOL-luchttaxi Beta Alia 250. Het door Beta Technologies ontwikkelde en gebouwde vliegtuig kreeg met het oog daarop onlangs een militaire goedkeuring.

Op 9 maart 2022 vlogen beide twee piloten vanaf een testlocatie in Plattsburgh in de Amerikaanse staat New York. Voorafgaand daaraan doorliepen beide testpiloten een uitgebreid driedaags instructieprogramma Tijdens de vlucht, die ze elk met een piloot van de fabrikant uitvoerden, droegen ze reddingsparachutes.

De Amerikaanse luchtmacht volgt de ontwikkelingen in de Urban Air Mobility markt op de voet en test verschillende toestellen op hun mogelijke militaire geschiktheid. De Alia 250-vluchten maakten deel uit van het Agility Prime-programma van de USAF. Daarbij worden fabrikanten van elektrisch aangedreven luchttaxi’s en hun producten gescreend. Mochten na evaluatie de resultaten positief zijn, dan volgt ondersteuning.

De Alia 250 is in eerste instantie ontwikkeld als vrachtdrone en heeft UPS al als klant binnengehaald. Als vrachtdrone zal de Alia maximaal drie standaard luchtvrachtpallets vervoeren en als luchttaxi maximaal vijf passagiers plus piloot. Ook Blade Urban Air Mobility heeft bij Beta Technologies bestelde inmiddels twintig Alia 250s.

Het toestel heeft een vliegbereik van 217 nm (402km) bij een kruissnelheid van 148 kts (274km/h) en de mogelijkheid de accu’s binnen een uur weer op te laden.