NieuwsSAN FRANCISCO- Het Amerikaanse technologiebedrijf Reliable Robotics wil in de loop van 2022 met een nieuwe vrachtmaatschappij beginnen. Daarbij zal gevlogen worden met onbemande, op afstand bestuurde turboprop vrachtvliegtuigen.

Reliable Robotics werkt aan de certificatie van een systeem dat op afstand bestuurde vrachtvluchten mogelijk moet maken in de Verenigde Staten. Het bedrijf paste deze technologie het eerst in 2019 toe in een Cessna C172 die al autonoom vloog, maar ook op afstand kon worden bestuurd.

Niet lang daarna werd ook een door pakketvervoerder FedEx beschikbaar gestelde C208 voor deze doeleinden aangepast. Met dit toestel worden sinds februari 2021 testvluchten uitgevoerd waarbij het toestel op afstand bestuurd werd door een operator die zich op 50 nm (80 km) van het vliegveld bevindt.

Tijdens de testvluchten wordt de turboprop naar de startbaan getaxied, gevolgd door een take off. Daarna volgen vluchten boven bewoond gebied waarbij de operator via de boordradio’s met een beveiligde verbinding in contact stond met luchtverkeersleiders waarna ook landingstests worden uitgevoerd. Bij eerste de vluchten was een safety pilot aan boord, maar deze hoefde op geen enkel moment in te grijpen.

De op afstand bestuurde Cessna C208 Caravan.