Nieuws

SEATTLE – Het Chinese Taikoo (Shandong) Aircraft Engineering Co. Ltd. (STAECO) uit Jinan gaat in opdracht van Boeing twee nieuwe conversielijnen openen voor het ombouwen van 737-800NGs tot vrachtvliegtuig. De eerste extra lijn wordt begin 2022 geopend, de tweede volgt in de loop van dat jaar.

Medio november 2021 maakte de Amerikaanse fabrikant bekend ook bij Boeing’s London Gatwick Maintenance, Repair & Overhaul (MRO) divisie een vergelijkbare lijn te zullen openen na een order van j Icelease voor elf 800 BCF varianten.

Eerder dit jaar besloot Boeing al te gaan samenwerken met Cooperativa Autogestionaria de Servicios Aeroindustriales (COOPESA) in Alajuela, Costa Rica. Het Costa Ricaanse onderhoudsbedrijf bedrijf zal begin 2022 op een eerste conversielijn beginnen met het ombouwen van Boeing 737-800s tot vrachtvliegtuig. Voor het eind van dat jaar zal ook een tweede ombouwlijn worden geopend.

Volgens de Amerikaanse fabrikant moet er de komende twintig jaar bijna 1.200 Boeing 737-800s worden omgebouwd tot vrachtvliegtuig waarvan ongeveer een derde terechtkomt op de Noord en Latijns Amerikaanse markt.


Boeing laat sinds 2018 op drie Chinese locaties Boeing Converterd Freighters bouwen: Boeing Shanghai Aviation Services (BSAS) in Shanghai, Guangzhou Aircraft Maintenance Engineering Company Limited (GAMECO) in Guangzhou en bij Taikoo (Shandong) Aircraft Engineering Co. Ltd. (STAECO) in Jinan.


De fabrikant heeft naar eigen zeggen 200 orders op zak, geplaatst door vijftien klanten. Begint maart 2021 werd de vijftigste 737-800BCF afgeleverd.