Nieuws

SAN FRANCISCO- De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat in het kader van de nationale Advanced Air Mobility (AAM) campagne in 2022 samenwerken met technologiebedrijf Reliable Robotics.

Tijdens de campagne zal worden bekeken in hoeverre het door Reliable Robotics ontwikkelde systeem van het besturen op afstand van luchtvaartuigen kan worden geïntegreerd in toekomstige Urban Air Mobility (UAM) toepassingen.

Reliable Robotics voert sinds eind februari 2021 testvluchten uit met een Cessna 208 waarbij het toestel op afstand bestuurd werd door een piloot op 50 nm (80 km) van het vliegveld.

Tijdens de tests werd de door de operator bestuurde turboprop naar de startbaan getaxied gevolgd door een take off. Daarna volgden vluchten boven bewoond gebied waarbij de operator via de boordradio’s met een beveiligde verbinding in contact stond met luchtverkeersleiders waarna ook landingstests werden uitgevoerd. Gedurende de vluchten was een safety pilot aan boord, maar deze hoefde op geen enkel moment in te grijpen.

Reliable Robotics werkt aan de certificatie van een systeem dat op afstand bestuurde vrachtvluchten mogelijk moet maken in de verenigde staten.

Het bedrijf paste deze technologie het eerst in 2019 toe in een Cessna C172 die al autonoom vloog, maar ook op afstand kon worden bestuurd. Niet lang daarna werd een door pakketvervoerder FedEx beschikbaar gestelde C208 voor deze doeleinden aangepast.

Optioneel bestuurd boven bevolkt gebied.