Nieuws

STANS– De Franse Armée de l’air heeft bij Pilatus Aircraft negen extra PC-21 turboproptrainers besteld na een eerder order voor zeventien in december 2016. De negen bijbestelde toestellen moeten vanaf 2023 geleverd worden.

Het contract  werd destijds getekend door Pilatus en Babcock Mission Critical Services France (BMCSF).  Onderdeel van de order was  tevens de levering van trainingsmaterialen.

Begin september 2018 arriveerden de eerste  toestellen die toen werden overgevlogen naar de op Cognac gevestigde vliegschool waar ze de TB 30 Epsilon en  Alpha Jet zullen gaan aflossen. Medio 2019  waren alle zeventien turboproptrainers geleverd . Met de vliegtuigen wordt  jaarlijks meer dan 11.500 uur worden gevlogen. Na voltooiing van hun training wacht Franse piloten de overstap naar (nu nog deels) de Alpha Jet en daarna de Dassault Rafale.

Full-mission simulators
De Canadese simulator- en avionicaproducent CAE leverde in het verlengde hiervan in mei 2020  een derde PC-21 full-mission simulator aan Cognac Formation Aero, een joint venture tussen Babcock France en Dassault Aviation. De simulator zal worden ingezet bij de Franse Armée de l’Air in het kader van FOMEDEC (Formation Modernisée des Equipages de Chasse) trainigingsprogramma.
CAE leverde in 2019 al twee missietrainers en bijbehorende trainers waarmee deeltaken kunnen worden uitgevoerd op Cognac-Châteaubernard Air Base.

Pilatus verkocht tot op heden 210 PC-21s.

(Foto Armée de l´AirBrunet).

2 reacties op “Negen extra PC-21s voor Franse luchtmacht

  1. […] Pilatus verkocht sinds de 211 PC-21s sinds de introductie in 2002. […]

  2. […] 120TPs zullen ingezet worden naast in 2016 bestelde Pilatus PC21 trainingsvliegtuigen en vier in maart 2017 bestelde Airbus H125 […]