Nieuws

Update: Sukhoi Su-57 Felon neergestort

KOMSOMOLSK ON AMUR – Een Sukhoi Su-57 Felon is dinsdag (24 december) door nog onbekende oorzaak tijdens een testvlucht neergestort op zo’n 110 km van de thuisbasis in de omgeving van Khabarovsk. De piloot wist zich met zijn schietstoel te redden.

Volgens onbevestigde berichten trad op 8.000 m een storing op in het besturingssysteem waarna het vliegtuig in een spiraal naar beneden vloog. De piloot besloot op 2.000 m hoogte het toestel te verlaten.

De Felon is een vijfde generatie Sukhoi Su-57 gevechtsvliegtuig. Oorspronkelijk werd de naam Frazor gebruikt,  maar dit werd later veranderd in Felon. De eerste twee Su-57s met ‘eerste generatie motoren’ zouden in de loop van dit jaar worden geleverd. Er zijn tot op heden tien Felons gebouwd.

Het toestel voltooide op 29 januari 2010 als Sukhoi T-50 PAK FA een eerste vlucht en wordt omschreven als een vijfde generatie gevechtsvliegvliegtuig dat zowel luchtgevechten kan voeren als in een aanvalsrol ondersteuning kan verlenen aan grondtroepen of marineschepen.

Voor de bouw ervan worden veel composiet materialen gebruikt om de kans op zowel ontdekking door radar als infrarood middelen zo klein mogelijk te maken.

Met enkele van de vijf prototypes is inmiddels operationele ervaring opgedaan boven Syrië.

Begin januari 2019 werd bekend gemaakt dat het  Russische ministerie van defensie voornemens is in 2020 een tweede serie Sukhoi Su-57 gevechtsvliegtuigen te bestellen.

Bij de eerste serie in juli 2018 ging het om twaalf Su-57s. Aan deze order worden mogelijk dertien toegevoegd waarvoor in 2020 getekend gaat worden. Op termijn moeten er dit in totaal 76 worden die in 2028 geleverd moeten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.