Nieuws

SCHIPHOL OOST – Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft bij Saab Digital Air Traffic Solutions (SDATS) drie zogenoemde ‘ remote tower systems’ besteld. Deze zullen geplaatst worden op Schiphol Airport (EHAM), Eelde Groningen Airport (EHGG) en Maastricht Aachen Airport (EHBK).

Het installatieproject start in 2020 waarna de verkeerstorens in 2021 operationeel moeten zijn waarna de verkeersleiding op Groningen en Maastricht op afstand plaats zal gaan vinden. Daarbij wordt er vanaf een andere locatie, door middel van real time camerabeelden, verkeersleiding gegeven.

DATS zal de komende twintig jaar betrokken blijven bij de Nederlandse systemen. Het getekende contract kan nog worden uitgebreid naar systemen voor andere Nederlandse luchthavens. Daarbij wordt uitdrukkelijk gesproken over Twente Airport als mogelijke luchthaven voor verkeersleiding op afstand.

In september 2016 werd op Eelde al een proef uitgevoerd met een dergelijk systeem.

SDTS installeerde zowel in Zweden als daarbuiten al Remote Control Centers.

1 reactie op “EHBK en EHGG en krijgen verkeersleiding op afstand

  1. FRANS EEKHOUT schreef:

    Als er maar voldoende “back-up” veiligheidssystemen voorhanden zijn in geval van bijvoorbeeld een stroomuitval. MAA oftewel Beek ligt in een dichtbevolkt gebied van steden en grote chemische industrie en veel overvliegend verkeer van nabij gelegen luchthavens en ook de NATO militaire basis in Geilenkirchen. Weliswaar betreft het hier de plaatselijke verkeersleiding, maar wat als er door een storing geen verbinding vanuit bijvoorbeeld Schiphol is, kan dan direct overgeschakeld worden op “handbediening” door een medewerker ? De techniek is feilbaar dat hebben we gemerkt met de brandstofvoorziening op Schiphol, laat staan de begeleiding van vliegtuigen op en naar en van een lokaal vliegveld, vooral nu MAA het drukker wordt met vluchten van Corendon en co.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.