Nieuws

LELYSTAD – Zaterdag zijn op Lelystad Airport twee zeldzame Spitfires gearriveerd. Een van beide toestellen is door Frits van Eerd, CEO van Jumbo Supermarkten, aangeschaft. De door Van Eerd  in het geheim naar Nederland gehaalde toestellen zijn van het type Mk.16 en LFVIII.  Zondag zouden  beide toestellen terugvliegen naar Engeland.

Het inmiddels voor Van Eerd gerestaureerde en naar Nederland overgevlogen toestel was een Mk. 16, de TB885/3W-V die in de oorlog van 29 maart 1945 tot oktober 1945 gevlogen heeft bij 322 Dutch squadron van de Royal Air Force (RAF).

Na de oorlog werd het toestel korte tijd gebruikt als oefenobject door de brandweer waarna het tussen 1945 en 1955 bij De RAF vloog.

Rond 1958 werd de Mk.16 na opslag op de Britse luchtmachtbasis RAF Kenley begraven (!) om in 1960 weer het daglicht te zien. Daarna werd het toestel vanaf 1982 getoond in het Lashenden Air Warfare Museum in Sevenoaks en vanaf 1991 in het Shoreham Aircraft Museum.

In 2015 kwam het toestel in handen van Peter Monk en in 2016 werd de Spitfire gekocht door Van Eerd die haar liet restaureren in de Biggin Hill Heritage Hangar van Monk.

Van Eerd is voornemens de Spitfire zelf te gaan besturen na een opleiding op Chipmunk, Harvard en vervolgens in de eveneens door hem aangeschafte de dual-Spitfire LFVIII M616.

Een derde door hem aangekochte Spitfire Mk.1 ligt momenteel nog in onderdelen van de Heritage Hangar, wachtend op restauratie.

Van Eerd heeft de  Spitfire voor demodoelen aan de Luchtmacht aangeboden, waarbij hij zelf de operationele kosten van dat toestel wil betalen. Mogelijk krijgt dat toestel Gilze-Rijen als nieuwe thuisbasis.

Een uitgebreide reportage over deze Spitfires is te lezen in het novembernummer van  Piloot en Vliegtuig Magazine (nummer 11-2018).

G-CKUE Supermarine Spitfire LF.XVIe
G-AIDN Supermarine Spitfire TR.8 / LF.VIIIc

Deze en meer foto’s: Berend Jan Floor/aironline.nl

9 reacties op “Foto’s: Zeldzame Spitfires even op Nederlandse bodem

 1. Cees Broere schreef:

  Toestel is begin jaren tachtig opgegraven van de Kenley dump.

 2. B de Vries schreef:

  Wat mooi om te zien. En nog mooier dat mijn oom in deze Spit heeft gevlogen tijdens de oorlog. Hoop deze spit ooit un het echt te kunnen zien.

 3. Jan schreef:

  Dan heb ik ze vandaag boven Voorthuizen gezien. Prachtig.

 4. Ron schreef:

  Ik zag ze gisteren boven Heeswijk Dinther en vanmiddag boven Maashorst waar ook de Mitchell vloog

 5. Ralph schreef:

  Paar rondjes over Veghel gevlogen zojuist (zondagmiddag). Mooi laag over m’n huis. Samen met een groter toestel (soortgelijk aan waar parachutisten uit sprongen).

 6. J. Nijman schreef:

  Prachtig. Gisteren beide toestellen boven Arnhem gezien.

 7. Ruud Vos schreef:

  Dank voor opmerking. Kwestie van omkering herstellen!

 8. ron schreef:

  Rond 1960 werd de Mk.16 na opslag op de Britse luchtmachtbasis RAF Kenley begraven (!) om in 1958 weer het daglicht te zien.

  ??????????????????
  Hoe kan dat ??. back to the future ?? In 1960 begraven en 2 jaar eerder in 1958 al opgegraven

 9. Leo schreef:

  Goed bezig! Heerlijk om deze prachtige toestellen in ons luchtruim te mogen zien. Is er nog een plaatsje vrij bij de conversie? Cheers en many happy landings!