Nieuws

KIRKLAND– De eerste vliegtuigen van de Amerikaanse nieuwkomer Zunum Aero zullen worden gespoten in de kleuren van chartermaatschappij JetSuite. Deze  zal als launch customer voor nieuwe hybride twaalfzitters zal gaan optreden met een order voor mogelijk honderd vliegtuigen.

Zunum maakte in 2017 plannen bekendgemaakt voor de introductie van een ‘hybrid-to-electric’ vliegtuig dat plaats gaat bieden aan vijf tot twaalf inzittenden.

Het toestel krijgt een hybride-elektrische aandrijving waarbij twee elektromotoren met elk een vermogen van 500 kW (680 pk) worden voorzien. De accu’s worden met het oog daarop ondergebracht in de vleugels en staartsectie.

Gemikt wordt op een vliegbereik van 1000 nm (1.852 km) bij een kruissnelheid van 340 mph (547 km/h) waarbij gestart kan worden vanaf korte banen met een lengte van 670 m.

Volgens Zunum bedragen de kosten 250 dollar per uur (8 dollarcant per stoel per gevlogen mijl) en zal het toestel tot tachtig procent minder vervuiling en geluid produceren dan de huidige generatie turboprops.

Op termijn zou het vliegtuig, dat door een piloot zal worden bestuurd, ook autonoom kunnen vliegen. Als alles volgen plan verloopt, vindt de eerste vlucht in 2019 plaats gevolgd door marktintroductie in 2022 tegen een stuksprijs van maximaal 4,5 miljoen dollar.

Boeing en JetBlue Airways maakten in april 2017  bekend de Amerikaanse nieuwkomer te gaan helpen bij de ontwikkeling van een elektromotor aangedreven regionaal passagiersvliegtuig.

Volgens Zunum kan hun concept toegepast worden op bijna 5.000 regionale en general aviation vliegvelden in Amerika. Doordat de toestellen goedkoop in gebruik zijn, kunnen de tickets veertig tot tachtig procent lager uitvallen.

Boeing zal binnen het project participeren via hun HorizonX “innovation cell” terwijl JetBlue dochterbedrijf Technology Ventures in de strijd werpt.

Zunum werkt al langer samen met meerdere Amerikaanse universiteiten.

 

 

2 reacties op “Zunum vliegtuigen krijgen livery JetSuite

  1. […] Eerder dit jaar kondigden Boeing en JetBlue Airways aan de Amerikaanse nieuwkomer Zunum Aero te gaan… […]

  2. […] een elektrische vliegende taxidienst in Dubai wil lanceren. Of Zunum Aero, de startup die luxe elektrische en hybride jets bouwt met ondersteuning van Boeing en […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.