Nieuws

Zwitsers bedrijf ontwikkelt mini tiltrotor

VISP – Bij het Zwitserse bedrijf Dufour Aerospace wordt momenteel een tweepersoons hybride aangedreven vliegtuig ontwikkeld, de aEro 2.

Bij de aEro 2 is, net als bij de V-22 Osprey en AW609 TiltRotor, sprake van vleugels die kunnen kantelen. Per vleugel worden twee elektromotoren voorzien. Mocht een motor uitvallen, dan kan de tweede tijdelijk het dubbele vermogen leveren. Volgens Dufour kan het toestel zelfs met een enkele motor nog veilig landen. Gaat het echt fout, dan is een ballistische reddingsparachute het laatste redmiddel.

Gemikt wordt op een kruissnelheid van 320 km/h en de mogelijkheid tot een hoogte van 2.000 te hoveren als een helikopter.

Wordt uitsluitend elektrisch gevlogen, dan ligt het vliegbereik rond de 120 km. Met ingeschakelde verbrandingsmotor wordt een bereik voorzien van 800 km. De aEro 2 kan eventueel ook autonoom vliegen. Dufour voert momenteel met een model in schaal 1:5 vluchten uit om het concept te testen.

Het Zwitserse bedrijf verwierf bekendheid door testvluchten met de Hamilton aEro 1 die wordt aangedreven door een een bij Siemens ontwikkelde elektromotor met die 80 kW (108 pk) levert. Met dat toestel is inmiddels meer dan vijftig uur gevlogen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.