Nieuws

Vijfde prototype Sukhoi PAK FA vliegt

1

MOSKOU – Het vijfde prototype van het nieuwe Sukhoi PAK FA gevechtsvliegtuig heeft bij de fabriek in Komsomolsk-on-Amur een vijftig minuten durende eerste vlucht voltooid. Met vier prototypes zijn inmiddels meer dan 450 vluchten uitgevoerd.

De T-50 heeft  twee AL-41F turbofans met elk een maximale stuwdruk van 155 kN. Tijdens de eerste vlucht werden echter minder sterke krachtbonnen gebruikt vanwege nog niet opgelost ontwikkelingsproblemen met de AL- motoren.

De operationele missieduur zal ruim drie uur en bedragen, wat resulteert in een vliegbereik van vier- tot vijfduizend kilometer op een maximale vlieghoogte van twintig kilometer.

Er wordt uitgegaan van een maximale snelheid van 2.100 km/h (Mach 2.0) en een klimsnelheid van 350 m/sec. De Sukhoi krijgt een maximaal startgewicht van twintig ton, en kan verschillende vormen van bewapening meenemen tot een maximaal gewicht van 7.500 kilogram.

Het nieuwe Russische gevechtsvliegtuig dat  op 29 januari 2010 voor het eerst vloog,  wordt door fabrikant Sukhoi omschreven als vijfde generatie PAK FA (Prospective/Promising Aircraft System of the Frontline Aviation). Het toestel zal naar verwachting vanaf 2015 operationeel inzetbaar zijn. Het gevechtsvliegtuig wordt uitgerust met een geavanceerde radar en een zogeheten ‘electronic pilot’ cockpit die de werkdruk van de piloot moet minimaliseren.

1 reactie op “Vijfde prototype Sukhoi PAK FA vliegt

  1. […] – Het was op 29 januari precies vijf jaar geleden dat de nieuwe Russische T-50 PAK FA de eerste 47 minuten durende vlucht voltooide vanaf Komsomolsk aan de Amoer […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.