Edities

Piloot en Vliegtuig Editie 6-2022

In deze editie

We openen de juni-editie van Piloot en Vliegtuig met een verslag van de AERO 2022, Europa’s grootste beurs voor de general aviation. Na twee jaar verplichte afwezigheid door de coronapandemie viel er op het vliegveld van het Duitse Friedrichshafen weer veel te ontdekken. Vooral op het gebied van duurzame aandrijvingen.

Neem een abonnement op Piloot en Vliegtuig

Nederlands nieuws in deze uitgave: twee jubilea. De Vliegclub Flevo vierde in mei op Lelystad Airport haar vijftigjarig bestaan en de Dutch Dakota Association (DDA) staat deze maand stil bij haar veertigste verjaardag (hoewel de klassieke PH-PBA natuurlijk al veel ouder is…).

Bijzondere ontwikkeling: op Teuge International Airport wordt gewerkt aan de certificatie van de eerste full flight simulator voor de Velis Electro. Piloot & Vliegtuig zette de VR-bril op en maakte een digitale (en elektrische) vlucht.

Ook bijzonder: Aerobatic-piloot en vliegschoolhouder Dirk Evers verpulverde onlangs op Oostwold Airport het wereldrecord ‘meeste starts & landingen in een uur’. Hij kwam tot 57, maar ziet nog kansen voor verbetering…

De ruimte in: ronduit spectaculair zijn de foto’s van de Stratolaunch ‘Roc’. Het bedrijf achter het enorme zesmotorige ‘dubbele vliegtuig’ heeft een volgende stap gezet om hypersonische onderzoekstoestellen mee de lucht in te kunnen nemen, om ze vervolgens op grote hoogte los te laten.

Op de ‘middenplaat’ deze maand een Let L-410. Deze van oorsprong Tsjechische turboprop laat zien dat hij ook op het water prima uit de voeten kan.

Opmerkelijk nieuws: Boeing lijkt een enorme markt te hebben voor de nieuwe Boeing 777X. Maar het wil maar niet vlotten met het testprogramma en het bedrijf staakt zelfs tijdelijk de productie van de 777-9.

In On The Job deze maand Pascal de Ruiter, marshaller op de luchthaven Schiphol. Hij doet het werk inmiddels al zes jaar, maar het eerste toestel dat hij begeleidde zal hij nooit vergeten.

Industrienieuws: Drie jaar geleden bezocht het Maastrichtse bedrijf Cycloon Holland de Sun ’n Fun Expo in Florida. Daar werd het gesprek aangeknoopt met een Amerikaanse avionica-leverancier. En nu staat in Limburg een Cessna 172 uit 1978 met een fonkelnieuwe glazen cockpit voor de deur.

Historische luchtvaart in deze editie: de Bristol Bombay werd ontwikkeld voor troepenvervoer, maar zou later ook bommen gaan werpen. De Boeing Sea Ranger moest uniek worden voor zijn enorme vliegbereik, maar bleef om een hele andere reden – letterlijk – uniek.

Ongevalsanalyse: Capriolen met Caravans. Harro Ranter onderzocht hoe het in Duitsland en Groot-Brittannië mis kon gaan met Cessna Caravan-parachutevliegtuigen.

Premium artikel

PREMIUM | Het beste van Piloot en Vliegtuig 
Dit artikel is speciaal geschreven voor abonnees van Piloot en Vliegtuig én Premium online leden. Je herkent Premium aan het groene  Premium -label.

»  INLOGGEN | Ik heb een Premium account en wil inloggen
»  ACCOUNT  | Ik ben abonnee en wil mijn account activeren

Piloot en Vliegtuig Premium lezen?

Premium biedt alles wat je niet wilt missen. Actueel en betrouwbaar, zoals je van ons bent gewend. Voor € 3,99 per maand lees je het beste van Piloot en Vliegtuig online. Of kies voor één van de andere abonnementen.
Premium abonnement Piloot en Vliegtuig