Edities

Piloot en Vliegtuig Editie 5-2021

In deze editie

Op de cover van de mei editie van Piloot en Vliegtuig prijkt de laatste in serie geproduceerde Airbus A380-800. We nemen daarbij niet alleen vroegtijdig afscheid van dit majestueuze toestel, maar ook van de laatste viermotorige Ilyushin l-96-300 die in Rusland van de band rolde.

In alweer de vijfde aflevering van onze ‘eco-verkennigsvlucht’ een voorlopig antwoord op de vraag of synthetische- en/of bio-brandstoffen de elektrische luchtvaart zullen overvleugelen dan wel aanvullen.

In het verlengde hiervan deze ontwikkelingen liggen ook de komst van de E-Flight Academy die op Teuge Airport ‘elektrische’ lesvluchten gaat verzorgen, de plannen van Nederlandse luchthavens om ‘elektrische’ lijndiensten te gaan verzorgen en het samenwerkingsverband tussen Tecnam, Rolls-Royce en de Noorse luchtvaartmaatschappij Widerøe om de Tecnam P-Volt op lijndiensten in te zetten. Ook de Britten-Norman BN-2 Islander die zal worden omgebouwd tot hybride-elektrisch aangedreven toestel past in dit rijtje.

Industrie: Aandacht voor drie Nederlandse vrouwen die hun ‘mannetje’ staan in de Nederlandse luchtvaartindustrie, een ‘hot section inspection on wing ‘ inspectie van de turbopropmotoren van een Piaggio P.180 Avanti en de terugkeer naar ‘future ops’ bezien door de ogen van de European Business Aviation Association (EBAA).

Neem een abonnement op Piloot en Vliegtuig

Bestel dit nummer nr. 5-2021

In the picture: De laatste in serie geproduceerde Airbus A380-800 voor Emirates.

Militair: Een halve eeuw Hercules in België en de aankomst van de eerste CH-47F MYII CAAS Chinook transporthelikopter in Nederland.

Nieuwe vliegtuigen: Ilyushin Il 112B (eerste vlucht gemoderniseerde prototype), Ivan Shwaw ISA 180 Merlin LSA, Smartflyer FSX1 ( hybride-elektrisch aangedreven vierzitter), Beta Technologies Alia eVTOL (eerste vlucht).

Experimental: De eerste in Nederland gearriveerde (Nando) Groppen Trail staartwielvariant.

On the job: Fysio-manueel therapeut Jos Netten die humanitaire missies vloog voor de organisatie Luchtvaart Zonder Grenzen (LZG).

Uit de oude doos: Fiat G.222/C27 Spartan, het Zweedse FFVS J 22 jachtvliegtuig en de Lockheed Jetstar.

Ongevalsanalyse: In januari 2020 wordt Ukraine International Airlines vlucht 752 kort na de start van Teheran, Iran, neergeschoten met een luchtverdedigingsraket. Alle 176 inzittenden van de Boeing 737-800 komen hierbij om. De Iraanse AAIB concludeerde dat de ontplofte raketkop schade veroorzaakte aan de vliegtuigsystemen waardoor het toestel neerstortte.

 

 

 

Premium artikel

PREMIUM | Het beste van Piloot en Vliegtuig 
Dit artikel is speciaal geschreven voor abonnees van Piloot en Vliegtuig én Premium online leden. Je herkent Premium aan het groene  Premium -label.

»  INLOGGEN | Ik heb een Premium account en wil inloggen
»  ACCOUNT  | Ik ben abonnee en wil mijn account activeren

Piloot en Vliegtuig Premium lezen?

Premium biedt alles wat je niet wilt missen. Actueel en betrouwbaar, zoals je van ons bent gewend. Voor € 3,99 per maand lees je het beste van Piloot en Vliegtuig online. Of kies voor één van de andere abonnementen.
Premium abonnement Piloot en Vliegtuig