Edities

Piloot en Vliegtuig Editie 4-2021

In deze editie

Op de cover van de april editie van Piloot en Vliegtuig prijkt de splinternieuwe Embraer E195-E2 van KLM Cityhopper. Uiteraard staan we vervolgens uitgebreid stil bij de komst van de eerste E2’s naar Nederland.

In alweer de vierde aflevering van onze ‘eco-verkennigsvlucht’ passeren in deze editie het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) de revue waar het gaat om de ontwikkelingen op het gebied van non-fossiele luchtvaart.

In het verlengde hiervan ligt het verhaal over de toenemende betrokkenheid van steeds meer autofabrikanten bij al dan niet hybride elektromotor aangedreven Urban Air Mobility (UAM) luchtvaartuigen.

Goed nieuws uit de wereld van de zakenluchtvaart: de Amerikaanse aanbieder van zakenjets NetJets heeft twintig AS2 supersonische zakenjets besteld. Minder goed nieuws: de Canadese fabrikant Bombardier staakt eind 2021 de productie van de Learjet 70/75. Daarmee valt het doek voor een legendarisch zakenjet merk dat sinds eind jaren zestig op de markt was.

Neem een abonnement op Piloot en Vliegtuig

Bestel dit nummer nr. 4-2021

In the picture: Cirrus SF50 Vision, de eenmotorige vijfpersoons personal jet die dankzij de v-staart en de op de romp geplaatste turbofan een opvallende verschijning is. Sinds december 2016 er meer dan 250 zijn geleverd.

Industrie: Ondanks COVID-19 willen in 2021 liefst 296 nieuwe luchtvaartmaatschappijen de markt op. Hoe is dat mogelijk?

Nieuwe vliegtuigen: Boeing Loyal Wingman (eerste vlucht, Bye Aerospace eFlyer 2 (bouw productie conform elektromotor aangedreven prototype), Dassault Falcon 6X (eerste vlucht) en DHC-Dash 8 P-4 (maritieme missievariant Q400 turboprop).

Experimental: Rumoer rond de verregaande consequenties van de nieuwe Regeling Nationale Veiligheidsvoorschriften Luchtvaartuigen (RVNL).

On the job: Jorrit de Gruijter die op z’n 44e commandant werd van de Vliegbasis Eindhoven en onder meer actief was als Apache en C130 piloot.

Uit de oude doos: Saab J32 Lansen, de legendarische Auster Mk.III en de Piaggio PD-808 (de Italiaanse zakenjet waaraan niemand behoefte had).

Ongevalsanalyse: In2018 verongelukt een Diamond DA-40NG na een mislukte doorstart op het vliegveld van Stuttgart. Uit de oorzaken konden duidelijke lessen worden getrokken, want het vliegtuig bevond zich tijdens de doorstart in een duidelijke overtreksituatie waarna het in botsing kwam met een obstakel…

 

 

 

Premium artikel

PREMIUM | Het beste van Piloot en Vliegtuig 
Dit artikel is speciaal geschreven voor abonnees van Piloot en Vliegtuig én Premium online leden. Je herkent Premium aan het groene  Premium -label.

»  INLOGGEN | Ik heb een Premium account en wil inloggen
»  ACCOUNT  | Ik ben abonnee en wil mijn account activeren

Piloot en Vliegtuig Premium lezen?

Premium biedt alles wat je niet wilt missen. Actueel en betrouwbaar, zoals je van ons bent gewend. Voor € 3,99 per maand lees je het beste van Piloot en Vliegtuig online. Of kies voor één van de andere abonnementen.
Premium abonnement Piloot en Vliegtuig