Edities

Piloot en Vliegtuig Editie 3-2021

In deze editie

In maart-editie van Piloot en Vliegtuig het derde deel in een serie over de Nederlandse (onderzoek)betrokkenheid bij het verduurzamen van de General Aviation met deze maand onder meer het studententeam van de TU-Eindhoven dat zich onder de naam ‘Falcon Electric Aviation’ bezig houdt met het ombouwen van vliegtuigen uit de General Aviation naar elektrische aandrijving en het MAHEPA Hy4 waterstofproject.

Neem een abonnement op Piloot en Vliegtuig

Bestel dit nummer nr. 3-2021

Typisch Nederlands: Boeing 737 MAX 8 weer welkom boven Nederland, KLM vliegt op synthetische kerosine naar Madrid en de mening van een Tweede Kamerlid van het CDA over de Nederlandse luchtvaartperspectieven.

Nog meer Nederlands: het voorkomen van vapour lock, onderhoud van helikopter turbines bij Heli Holland en de forse financiële gevolgen van een bird strike.

Industrie: het Nederlandse Touchdown Aviation (TDA) dat zich niet alleen bezig houdt met de ontmanteling van narrow body verkeersvliegtuigen maar ook met de huisstijl van luchtvaartmaatschappijen…

Nieuwe vliegtuigen: de Kubicek Irbis Basic tweezitter, de militaite HESA YASIN straaltrainer uit Iran en de vernieuwde Cessna Citation CJ4 Gen2. Dat toestel borduurt voort op de CJ4 (525C)die in 2008 voor het eerst vloog en in 2010 gecertificeerd werd. Ook gecertificeerd: de Terrafugia Transition Roadable Aircraft (TRA), een vliegende auto.

Bouwpakketten: de nieuwe Sling 4 High Wing, de Europa Aircraft Elite.

In the picture: de Airbus Helicopters H160 prijkt op de cover en de middenposter van deze editie. De in 2020 gecertificeerde helikopter met intrekbaar landingsgestel wordt aangeboden in de gewichtsklasse 7 ton met plek voor maximaal twaalf passagiers. De H160 is inmiddels volop in productie.

Helikopters: De nieuwe Kazan Ansat-M en de multifunctionele Amerikaanse Defiant X gevechtshelikopter.

Militair: netcentrische communicatie geeft lift aan het Defensie Helikopter Commando (DHC). Achter dit begrip gaat een hele wereld schuil. Wie het veld van communicatie beter kent, weet dat het een logische stap is in een wereld van technische mogelijkheden die zich razendsnel ontwikkelen.

On the job: Kelly Otte die met zijn in 2020 opgerichte bedrijf Silver Flight een stap wil zetten naar een groenere luchtvaart.

Uit de oude doos: Dornier Do 228 en de zuigermotor aangedreven ‘zakenvliegtuigen’ van de Amerikaan Dee Howard.

Ongevalsanalyse: op 3 augustus 2018 verongelukt een Junkers Ju-52/3m waarbij alle twintig inzittenden om het leven komen. Tijdens het twee en een half jaar durende onderzoek worden schokkende ontdekkingen gedaan over de operatie van Ju-Air en het vlieggedrag van de piloten. Het was geen vraag of er een keer een ongeval met een Ju-52 zou plaatsvinden, maar wanneer…

.

 

 

 

Premium artikel

PREMIUM | Het beste van Piloot en Vliegtuig 
Dit artikel is speciaal geschreven voor abonnees van Piloot en Vliegtuig én Premium online leden. Je herkent Premium aan het groene  Premium -label.

»  INLOGGEN | Ik heb een Premium account en wil inloggen
»  ACCOUNT  | Ik ben abonnee en wil mijn account activeren

Piloot en Vliegtuig Premium lezen?

Premium biedt alles wat je niet wilt missen. Actueel en betrouwbaar, zoals je van ons bent gewend. Voor € 3,99 per maand lees je het beste van Piloot en Vliegtuig online. Of kies voor één van de andere abonnementen.
Premium abonnement Piloot en Vliegtuig