Edities

Piloot en Vliegtuig Editie 10-2022

In deze editie

We openen de oktober-editie van Piloot en Vliegtuig met een artikel over het sluiten van de F-16-opleiding. Recent kwamen de laatste drie vliegers van de opleidingsschool in het Amerikaanse Tucson. Deze vliegers kunnen tot 2024 op de F-16 actief blijven. In dat jaar gaat het type wat Nederland betreft met pensioen.

Neem een abonnement op Piloot en Vliegtuig

De ervaren Belgische piloot Rik Moons vertelt tot in detail wat hem in juli van dit jaar overkwam toen tijdens een vlucht de koepel van zijn Dyn’Aéro MCR in stukken brak. Hij zou uiteindelijk -met vliegtuig en al- aan zijn parachute in Brugge ‘landen’.

De ‘middenplaat’ staat deze keer in het teken van een van de laatst vliegende Fokker F-28’s. de FAC1041 van de Fuerza Aérea Colombiana vloog begin augustus boven Nederland en de kans om daar fraaie luchtfoto’s van te maken liet fotograaf Ben Ullings niet schieten.

In het laatste weekend van augustus vond de Texel Fly-In 2022 plaats. Vanzelfsprekend, als vanouds, op Texel International Airport. Dit jaar konden ruim 160 vliegtuigen verwelkomd worden op een groen vliegveld dat dit jaar zijn 85e verjaardag vierde.

In On The Job maken we kennis met Ries ‘Champ’ Kamperman, die na bijna veertig dienstjaren bij de Koninklijke Luchtmacht nog steeds met veel plezier op de C-130 Hercules vliegt. Het pensioen van zowel Kamperman als de Hercules nadert…

We duiken de geschiedenis in met de Lockheed Neptune, die bijna dertig jaar in dienste was van de Marine Luchtvaartdienst (MLD). Ook aandacht voor de Junkers G-31, die lang niet zo populair werd als de latere JU-52 ‘Tante Ju’.

Ongevalsanalyse: in deze aflevering zoomen we in op twee gevaarlijke incidenten die sterk op elkaar lijken. Een Boeing 787 en een Airbus A320 klappen bij de eindnadering, ruim voor het begin van de landingsbaan, bijna tegen de grond.

Premium artikel

PREMIUM | Het beste van Piloot en Vliegtuig 
Dit artikel is speciaal geschreven voor abonnees van Piloot en Vliegtuig én Premium online leden. Je herkent Premium aan het groene  Premium -label.

»  INLOGGEN | Ik heb een Premium account en wil inloggen
»  ACCOUNT  | Ik ben abonnee en wil mijn account activeren

Piloot en Vliegtuig Premium lezen?

Premium biedt alles wat je niet wilt missen. Actueel en betrouwbaar, zoals je van ons bent gewend. Voor € 3,99 per maand lees je het beste van Piloot en Vliegtuig online. Of kies voor één van de andere abonnementen.
Premium abonnement Piloot en Vliegtuig