Edities

Piloot en Vliegtuig Editie 1-2022

In deze editie

We openen de januari-editie van Piloot en Vliegtuig met een bijdrage over de inspanningen van de luchtvaarsector milieuvervuiling terug te dringen. Een van de ’tovermiddelen’ is mogelijk de zogeheten duurzaam gewonnen Sustainable Aviation Fuel (SAF).

Neem een abonnement op Piloot en Vliegtuig

Bestel dit nummer nr. 1, 2022

In het verlengde hiervan ligt een interview met de Nederlandse oprichter Josef Mouris van het Britse Electron Aviation dat per 2026 met kleine elektrische vliegtuigen vanaf Groningen Airport lijndiensten uit wil gaan voeren naar Kopenhagen, Frankfurt, Londen en Parijs.
Daarnaast ook aandacht voorde viermotorige elektromotor aangedreven Heart Aerospace ES-19 die momenteel in Zweden ontwikkeld wordt en inmiddels meerdere orders op zak heeft. In dit rijtje passen ook de in Frankrijk ontwikkelde Ascendance Flight Technologies Atea (e)VTOL en het Britse Aerospace Technology Institute ‘waterstof’ concept.

Nieuwe vliegtuigen en helikopters deze maand: Airbus A321XLR, A350F en A320 P2F (eerste vlucht), Beechcraft Denali (eerste vlucht), Tensor 600X (Duitse gyrocopter) en het Britse Aeralis modulaire straaltrainer concept.

General Aviation: Door de groeiende populariteit en betaalbaarheid van hoogwaardige kwaliteit actiecamera’s als de GoPro, vinden deze steeds meer hun weg in de (kleine) luchtvaart. Maar wat mag er nu eigenlijk wel en wat absoluut niet op, aan of in een vliegtuig?

Daarnaast GA typebeschrijvingen van de Montaer Aeronaves MC01-LSA en de gemoderniseerde Nexus Mustang.

Op de ‘middenplaat’ ditmaal veertien F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht die begin november 2021 een gereedheidsoefening hielden in het opereren in grotere formaties. Op de cover een selfie van de fotograaf die deze oefenvlucht mee mocht maken.

In de rubriek On The Job luchtmachtvlieger Peter Tankink die faam verwierf door het neerhalen van een MiG-29 en daar een vliegerkruis aan over hield.

Nog meer militaire ontwikkelingen: orders voor de Airbus A400M en A330 MRTT, exportorders voor de Dassault Rafale F4 en het initiatief van een Duits trio om een uitgefaseerde C-160 Transall van de Duitse Luftwaffe om te bouwen tot vakantiehuis…

Russisch helikopternieuws: Russian Helicopters heeft eind november 2021 uit handen van de Russische luchtvaartautoriteit Rosaviatsia het typecertificaat ontvangen voor de nieuwe ‘medium twin’  Kamov Ka-62. Kort daarvoor voltooide ook de vernieuwde Ka-226T een eerste testvlucht

Dubai Airshow 2021: Deze stond in november voor een belangrijk deel in het teken van freighters. De vraag naar omgebouwde en nieuwe vrachtvliegtuigen lijkt haast oneindig. Maar de verwachte lancering van de Boeing 777X Freighter bleef in Dubai uit. Concurrent Airbus daarentegen introduceerde er de A350F en kon inmiddels de eerste orders optekenen.

Historische luchtvaart in deze editie: Armstrong Whithworth AW 55 Apollo, Lockheed Model 9 Orion en de Tupolev Tu-103

Incidentanalyse: De effecten van COVID-19 op langere gestalde vliegtuigen en de vaardigheid van piloten.

Premium artikel

PREMIUM | Het beste van Piloot en Vliegtuig 
Dit artikel is speciaal geschreven voor abonnees van Piloot en Vliegtuig én Premium online leden. Je herkent Premium aan het groene  Premium -label.

»  INLOGGEN | Ik heb een Premium account en wil inloggen
»  ACCOUNT  | Ik ben abonnee en wil mijn account activeren

Piloot en Vliegtuig Premium lezen?

Premium biedt alles wat je niet wilt missen. Actueel en betrouwbaar, zoals je van ons bent gewend. Voor € 3,99 per maand lees je het beste van Piloot en Vliegtuig online. Of kies voor één van de andere abonnementen.
Premium abonnement Piloot en Vliegtuig