
In deze editie
Bristell werkte een tijdje in stilte aan een nieuwe project genaamd B8 – de eerste BRM hoogdekker in het portfolio. Inmiddels is de B8 met vrijdragende vleugel klaar voor de markt. Dankzij het uiterlijk, de prestaties en de prijs zou dit best wel eens een bestseller kunnen worden. We mochten er voor de tweede keer de lucht mee in. Na de eerste kennismaking was het toestel nog niet goed genoeg om over te schrijven, vond de fabrikant. Nu was dat wel het geval. En dus stapten we eerst in de B8, en klommen toen in de pen.
Neem een abonnement op Piloot en Vliegtuig
Volgend jaar wordt cruciaal voor de Advanced Air Mobility (AAM) industrie. Dan moet de eerste eVTOL van Volocopter worden gecertificeerd en in commerciële dienst komen. Andere start-ups staan in 2024 voor de overgang van ontwerpfase naar productie. Gaat dat lukken? Op de Paris Air Show zochten we een aantal prominente spelers op.
Een honderdjarige internationale luchthaven is een zeldzaamheid. Maar voor het vliegveld van Antwerpen is het dit jaar realiteit. Geliefd om zijn kleinschaligheid en bereikbaarheid, maar ook omstreden vanwege de ligging tussen woonwijken. Na een eeuw is de strijd om het behoud van de luchthaven nog niet gestreden.
De serie ‘marktoverzichten’ loopt op zijn einde. In april begonnen we met het actuele helikopteraanbod, gevolgd door de Micro Light Aircraft (MLA) in mei, zuigermotoren en turboprops in juni en zakenjets in juli. Deze maand is het de beurt aan de grote luchtvaart. In dat segment voeren Airbus en Boeing traditioneel de boventoon, maar het overzicht bevat ook de actuele producten van vijf andere fabrikanten.
De Italiaanse fabrikant Tecnam viert dit jaar een aantal bijzondere jubilea. Zo is niet alleen de honderdste geboortedag van medeoprichter Luigi Pascale herdacht, maar ook de vijfenzeventigste verjaardag van de komst van het allereerste vliegtuig (de P48 Astore) en het dertigjarig bestaan van de Tecnam P92. Reden genoeg om nader kennis te maken met dit uit de kluiten gewassen familiebedrijf.
Historie: Tegen de achtergrond van het groeiende Nationaalsocialisme in Duitsland en de daaruit voortkomende agressie, leek het de Finse regering in de jaren dertig verstandig om zijn defensie te versterken. Ook de relatie met Rusland was niet al te best. De noodzaak groeide om een eigen industrie op te zetten die in staat was om een jachtvliegtuig naar eigen ontwerp te bouwen. Dat werd de ‘Myrsky’ (‘Storm’).
Incidentanalyse: Op 2 juli 2021 maakt een Boeing 737-200 vrachtvliegtuig een noodlanding in de zee bij Hawaii na een motorstoring. De bemanning maakte een vergissing in het vaststellen welke motor precies een storing gaf. Beide piloten overleefden de crash. De grote vraag is: hoe konden ze zo’n fout maken? Piloot en Vliegtuig dook in het onderzoeksrapport.
De online Piloot en Vliegtuig voor abonnees verschijnt uiterlijk maandag 7 augustus.
Premium artikel
PREMIUM | Het beste van Piloot en Vliegtuig
Dit artikel is speciaal geschreven voor abonnees van Piloot en Vliegtuig én Premium online leden. Je herkent Premium aan het groene Premium -label.
» INLOGGEN | Ik heb een Premium account en wil inloggen
» ACCOUNT | Ik ben abonnee en wil mijn account activeren
Piloot en Vliegtuig Premium lezen?
