Edities

Piloot en Vliegtuig Editie 07-2023

In deze editie

De Sling Aircraft Sling TSi is bezig aan een wereldwijde opmars. Het vierpersoons toestel is in korte tijd populair geworden dankzij het krachtige Rotax 915iS-motorblok. De kans om er even mee te kunnen vliegen, was echter een kwestie van geduld. Niet alleen de bouw ervan vergde de nodige tijd, maar eenmaal vliegend als demonstrator, was het vaker uit dan thuis. Toch lukte het in juni om deze Zuid-Afrikaan vanaf vliegveld Middenmeer uit te proberen.

Neem een abonnement op Piloot en Vliegtuig

Er was een tijd, nog niet zo lang geleden, dat het woord ‘duurzaamheid’ op de zakenluchtvaartbeurs EBACE in Genève niet leek te bestaan. Zakenjets moeten snel en comfortabel zijn én hoog en ver kunnen vliegen. Ze kosten kapitalen in aanschaf en gebruik en daarom zijn ze aan Jan Modaal niet besteed. Zuinigheid, daar praat je niet over. Toch? Dat was tijdens EBACE 2023 echter wel anders.

In de serie ‘marktoverzichten’ zijn deze maand de zakenjets aan de beurt. De vliegtuigen die op pagina 42 tot en met 47 worden getoond, vertegenwoordigen bij elkaar een slordige drie miljard dollar. En dan hebben we het over ‘vanaf-prijzen’, die meestijgen met de wensen van de klant. Ook op VIP-markt is de keuze dus reuze. Van een paar miljoen dollar tot enkele honderden miljoenen.

De Pratt & Whitney Geared Turbofan-motoren bezorgen niet alleen KLM Cityhopper hoofdbrekens. Wereldwijd zucht de luchtvaartindustrie onder aanhoudende problemen met de motoren, die veel vaker dan verwacht onderhoud nodig hebben. Varianten van de Geared Turbofan (GTF) drijven een drietal populaire vliegtuigseries aan: de Airbus A220 en A320neo en de Embraer E2. Wat is er met de ‘GTF’ aan de hand?

Historie: Toen de Piaggio P.108 op 24 november 1939 zijn eerste vlucht maakte, was het een moderne bommenwerper dat zich wereldwijd kon meten met andere vliegtuigen in zijn categorie en sommigen zelfs overtrof. Maar in zijn relatief korte carrière waren er van de P.108B’s slechts een handjevol tegelijk inzetbaar.

Incidentanalyse: Op 12 mei 2021 komen twee vliegtuigen, een Cirrus en een Metroliner, bij de eindnadering van Denver-Centennial Airport in de VS met elkaar in botsing. De Cirrus dwarrelt aan een parachute omlaag, de Metroliner landt met een gapend gat in de romp in Denver. Wonderwel overleven alle inzittenden het ongeluk. In de rubriek ‘Incidentanalyse’ beschrijven we wat er mis ging.

Premium artikel

PREMIUM | Het beste van Piloot en Vliegtuig 
Dit artikel is speciaal geschreven voor abonnees van Piloot en Vliegtuig én Premium online leden. Je herkent Premium aan het groene  Premium -label.

»  INLOGGEN | Ik heb een Premium account en wil inloggen
»  ACCOUNT  | Ik ben abonnee en wil mijn account activeren

Piloot en Vliegtuig Premium lezen?

Premium biedt alles wat je niet wilt missen. Actueel en betrouwbaar, zoals je van ons bent gewend. Voor € 3,99 per maand lees je het beste van Piloot en Vliegtuig online. Of kies voor één van de andere abonnementen.
Premium abonnement Piloot en Vliegtuig