Edities

Piloot en Vliegtuig Editie 07-2019

In deze editie

In de juli 2019 editie nemen we definitief afscheid van de PBY-5A Catalina ‘Karel Doorman’. Ook zwaaien we (voorlopig) de bekende Cessna 185 amphibian PH-DUK uit waarvan de watervliegvergunning is verlopen.

Niet alles is kommer en kwel deze maand. We staan stil bij de vijftigste verjaardag van Airbus en bezochten Wings en Wheels 2019 om er de roll out van de Fokker D. XXI replica bij te wonen. Niet veel later reisden we door naar de tiende editie van de Oostwold Airshow om te genieten van authentieke warbirds. Ook werden bezoeken gebracht aan verschillende indrukwekkende D-Day memorial bijeenkomsten in Normandië.

Van geheel ander kaliber was de European Business Aviation Convention & Exhibition (EBACE) zakenluchtvaartbeurs in Genève waar zich tientallen zakenjets bevonden die deels werden afgetankt met Sustainable Alternative Jet Fuel. Een nieuwe trend?

Lilium heeft een elektromotor aangedreven vijfpersoons variant van de Lilium Jet gepresenteerd. Met het ‘full scale, full weight’ prototype is inmiddels een eerste vlucht uitgevoerd. Maar Lilium is lang niet meer de enige speler in de tot Urban Air Mobility omgedoopte markt voor verticaal startende en landende vervoermiddelen.

Nu de ijskappen op de polen slinken, wordt de behoefte aan nieuwe vliegtuigen die in deze gebieden kunnen starten en landen steeds groter. We belichten de belangrijkste ontwikkelingen.

Nieuwe vliegtuigen en helikopters: Flying-V concept KLM en TU Delft, BRM Argos, G Aerosports G 802 Atairon en Airbus Helicopters H160M

In On the Job maken we kennis met Michiel Dekkers die al testpiloot met de Zwitserse Kopter SH9 mag vliegen.
Uit de oude doos: de Avro Manchester die een van de slechtste reputaties van alle RAF vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog had.

Incidentanalyse: Een Airbus A320 van keert terug vanwege een brandgeur aan boord. Na de in Corck evacueren de passagiers zichzelf via de nooduitgangen boven de vleugel zonder opdracht van de bemanning………..              
                
  

Premium artikel

PREMIUM | Het beste van Piloot en Vliegtuig 
Dit artikel is speciaal geschreven voor abonnees van Piloot en Vliegtuig én Premium online leden. Je herkent Premium aan het groene  Premium -label.

»  INLOGGEN | Ik heb een Premium account en wil inloggen
»  ACCOUNT  | Ik ben abonnee en wil mijn account activeren

Piloot en Vliegtuig Premium lezen?

Premium biedt alles wat je niet wilt missen. Actueel en betrouwbaar, zoals je van ons bent gewend. Voor € 3,99 per maand lees je het beste van Piloot en Vliegtuig online. Of kies voor één van de andere abonnementen.
Premium abonnement Piloot en Vliegtuig