Edities

Piloot en Vliegtuig Editie 06-2023

In deze editie

Een vlucht met de Pipistrel Velis Electro stond al langer op het redactionele verlanglijstje. Door de aanhoudende drukte bij de E-Flight Academy op Teuge Airport kwam het er echter lange tijd niet van. Nu de opleider over vier lestoestellen van dit type beschikt, deed zich deze mogelijkheid wel voor. En die grepen we met beide handen aan. In deze editie van Piloot en Vliegtuig dus de primeur van een eerste ‘elektrisch’ Pilot Report’!

Neem een abonnement op Piloot en Vliegtuig

De jaarlijks terugkerende AERO heeft tijdens de negenentwintigste editie 27.200 bezoekers naar het tien hallen tellende beurscomplex in het Duitse Friedrichshafen gelokt. Gedurende vier dagen konden deze bezoekers kennis nemen van datgene wat 670 exposanten uit 35 landen te bieden hadden. Van de kleine AVI Aircraft Dracula 120 in een van de hallen tot de grote Gulfstream G500-zakenjet buiten op het platform.

Als je als vlieger meer wilt dan een rondje over Nederland, dan zijn er veel prachtige tochten te maken naar Duitsland, Scandinavië, België of Noord-Frankrijk. Wil je nóg verder, dan liggen al snel de Alpen op de loer. Als je een toestel hebt dat daar niet óverheen kan, dan moet je er dóórheen. In beide gevallen is een cursus bergvliegen aan te raden. Sterker nog: je kunt niet zonder! Reinoud Dirksen doet verslag.

Al een paar maanden publiceren we in Piloot en Vliegtuig actuele marktoverzichten. Na de helikopters (april) en de microlight vliegtuigen (mei) zijn in dit juni-nummer de toestellen met zuigermotoren aan de beurt, aangevuld met een paar turboprops. De modellen van de Amerikaanse merken Cirrus, Piper en Textron (Beechcraft / Cessna), het Oostenrijkse Diamond en het Italiaanse Tecnam domineren.

Historie: Het Britse Handley Page was  na WOII een van de fabrikanten die maar wat graag een opvolger voor de de Douglas DC-3 op de markt wilden zetten. Het bedrijf introduceerde de ‘Herald’ en koos daarbij voor de bewezen technologie van zuigermotoren. In tegenstelling tot Fokker, dat de nieuwe F.27 uitrustte met turboprops. Handley Page moest met lede ogen aanzien hoe de Herald het onderspit delfde.

Op 20 februari 2021 wordt het Limburgse dorp Meerssen opgeschrikt door een regen van metaaldelen op het moment dat een Boeing 747-400F overvliegt. Het toestel is net opgestegen van Maastricht Aachen Airport voor een vlucht naar New York. Twee mensen op de grond lopen lichte verwondingen op. Piloot & Vliegtuig duikt in het eindrapport van de Onderzoeksraad om te kijken wat hier precies gebeurde.

Premium artikel

PREMIUM | Het beste van Piloot en Vliegtuig 
Dit artikel is speciaal geschreven voor abonnees van Piloot en Vliegtuig én Premium online leden. Je herkent Premium aan het groene  Premium -label.

»  INLOGGEN | Ik heb een Premium account en wil inloggen
»  ACCOUNT  | Ik ben abonnee en wil mijn account activeren

Piloot en Vliegtuig Premium lezen?

Premium biedt alles wat je niet wilt missen. Actueel en betrouwbaar, zoals je van ons bent gewend. Voor € 3,99 per maand lees je het beste van Piloot en Vliegtuig online. Of kies voor één van de andere abonnementen.
Premium abonnement Piloot en Vliegtuig