Edities

Piloot en Vliegtuig Editie 05/06

In deze editie

In de gecombineerde extra dikke mei-juni editie van Piloot en Vliegtuig wordt uitgebreid stil gestaan bij de dramatische effecten van de coronacrisis op de burgerluchtvaart wereldwijd. We nemen uiteraard afscheid van de vier 747-400’s bij KLM om vervolgens te ontdekken dat twee 747-400 Combi’s toch weer in gebruik werden genomen. Ook valt te lezen hoe KLM het merendeel van haar vloot op Schiphol moest parkeren en door het Covid-19 virus qua aantal bestemmingen in een keer terug viel op het niveau van 1950……… 

Ander virus gerelateerd nieuws: de inzet van tot hoogwaardige ambulancevliegtuigen ingerichte zakenjets voor patiëntenvervoer over langere afstanden en de noodgreep van luchtvaartmaatschappijen om medische vracht met passagiersvliegtuigen te vervoeren waarbij cabines en bagagebakken (met of zonder stoelen) worden ingericht als vrachtruim.  

Terwijl wereldwijd alle luchtvaartevenementen- en vakbeurzen zijn uitgesteld en doorgeschoven waaronder de AERO 2020, valt toch het nodige General Aviation (GA) nieuws te melden afkomstig van onder meer Alpi Aviation, Pipistrel, Sling en Sonaca Aircraft. En niet te vergeten de recent gecertificeerde Elixir van het Franse Elixir Aircraft.

Eerste vluchten: Dornier Seastar CD2 New Generation, Mitsubishi SpaceJet M90 en VoltAero Cassio 1. Bijna vliegend: de van de Tecnam P2006T afgeleide Tecnam X-57 Maxwell en de Next-Generation Civil TiltRotor (NGCTR) van de Italiaanse vliegtuigbouwer Leonardo.

In dit nummer tevens een testvlucht met de Blackshape Bk 160 Gabriél die onder meer bij de MPL-opleiding van Transavia wordt ingezet. We vliegen mee met Ed Eelman die een ‘rondje Nieuw Zeeland’ deed. Niet nieuw, maar nog steeds springlevend is de (dieselmotor aangedreven) Robin Aicraft DR400/140B. We plaatsten daarom een exemplaar uit de clubvloot van Vliegclub Rotterdam op de poster.  

In deze editie tevens aandacht voor de gevolgen van problemen met carburateurs en een interview met luchtvaartpsycholoog Dr. Lucas van Gerwen. Hij pleit daarin voor het invoeren van ‘peer support’ voor GA piloten na incidenten. Andere lezenswaardige onderwerpen: de gevaren van ver doorgevoerde cockpitautomatisering en de Horse Inn op Liège Airport. 

Uit de oude doos: de Airbus A300B.

Incidentanalyse: De oorzaken waardoor op 1 november 2017 een Boeing 747 vrachtvliegtuig van ACT Airlines op Maastricht Airport bij de start van de baan kon rollen en in het gras terechtkwam.

Neem een abonnement op Piloot en Vliegtuig Magazine

Bestel dit nummer nr. 05/06-2020

Premium artikel

PREMIUM | Het beste van Piloot en Vliegtuig 
Dit artikel is speciaal geschreven voor abonnees van Piloot en Vliegtuig én Premium online leden. Je herkent Premium aan het groene  Premium -label.

»  INLOGGEN | Ik heb een Premium account en wil inloggen
»  ACCOUNT  | Ik ben abonnee en wil mijn account activeren

Piloot en Vliegtuig Premium lezen?

Premium biedt alles wat je niet wilt missen. Actueel en betrouwbaar, zoals je van ons bent gewend. Voor € 3,99 per maand lees je het beste van Piloot en Vliegtuig online. Of kies voor één van de andere abonnementen.
Premium abonnement Piloot en Vliegtuig