
In deze editie
We openen deze editie van Piloot en Vliegtuig met een kennismaking met de Daher TBM 960: de nieuwste telg aan de populaire 900-serie. Het type werd een jaar geleden door de EASA gecertificeerd. Vanaf het vliegveld van Tarbes in Zuid-Frankrijk, waar Daher zijn productielocatie heeft, mogen we de ‘960’ ervaren. Eén ding is zeker: de TBM 960 beschikt over een indrukwekkende reeks aan geavanceerde systemen.
Neem een abonnement op Piloot en Vliegtuig
In On the job spreken we met Reaper-piloot Martin, die na een lange carrière op de Apache toe was aan iets nieuws. En dat is de MQ-9 Reaper zonder twijfel. De vliegers blijven op de grond, terwijl de Reaper vanaf de luchthaven Hato op Curaçao enorme afstanden kan bereiken. Het toestel verzamelt op grote hoogte allerhande informatie, maar wordt in de toekomst mogelijk ook bewapend.
De NASA heeft na tientallen jaren trouwe dienst afscheid genomen van twee klassieke toestellen: een DC-8 en een Boeing 747SP. Voor de DC-8 moest een opvolger worden gezocht en die werd gevonden in een Boeing 777-200. De ’triple 7′, voorheen in dienst bij Japan Airlines, wordt momenteel voor z’n nieuwe wetenschappelijke verantwoordelijkheden aangepast.
Op de middenposter (en op de cover!) zien we in dit nummer de Gulfstream 650. Fabrikant Gulfstream voerde met dit type kort voor het einde van 2022 een testvlucht uit op honderd procent biobrandstof. Daarmee wilde het bedrijf aantonen dat duurzaam vliegen technisch mogelijk is. De G650 wordt overigens op korte termijn uit de markt gehaald. Z’n opvolger – de G800 – staat al te trappelen.
Een helikopter besturen vanaf een iPad? Dat klinkt uiterst onrealistisch, maar het is wel waar het Amerikaanse bedrijf Skyryse zich op toegelegd heeft. Het daarvoor ontwikkelde bestuurssysteem is al in bedrijf én uitgeprobeerd door congreslid Julia Brownley (70). Al na een half uur oefenen is het mogelijk om met een Robinson R44 op pad te gaan.
In de maanden februari en maart besteden we in onze historische rubriek aandacht aan de P-47 Thunderbolt, het grootste en zwaarste eenpersoons propeller-jachtvliegtuig dat ooit in productie werd genomen. De P-47 werd niets voor niets ook wel ‘de vliegende bulldozer’ genoemd. In deel 1 van het tweeluik zoomen we in op de oorsprong van het militaire toestel.
Premium artikel
PREMIUM | Het beste van Piloot en Vliegtuig
Dit artikel is speciaal geschreven voor abonnees van Piloot en Vliegtuig én Premium online leden. Je herkent Premium aan het groene Premium -label.
» INLOGGEN | Ik heb een Premium account en wil inloggen
» ACCOUNT | Ik ben abonnee en wil mijn account activeren
Piloot en Vliegtuig Premium lezen?
