Edities

Piloot en Vliegtuig Editie 01-2024

In deze editie

In dit eerste nummer van 2024 een ‘pilot report’ vanuit Noord-Duitsland. We maakten daar kennis met de Breezer Sport, die het levenslicht ziet in het kleine Duitse stadje Bredstedt. Daar mochten we eerst een kijkje nemen in de kleine fabriek, voordat het tijd was om met de ‘Sport’ het luchtruim te kiezen. Het kan in deze contreien behoorlijk waaien, maar op het moment van onze vlucht draaiden de vele windturbines traag in een lichte ochtendbries. Omstandigheden die de naam van onze ultralight eer aan doen…’Breezer Sport’.

Neem een abonnement op Piloot en Vliegtuig

André Kuipers was na Wubbo Ockels de tweede astronaut met de Nederlands nationaliteit die de ruimte inging. Hij maakte zelfs twee ruimtereizen: in 2004 en 2011. In de maandelijkse rubriek ‘On the job’ doet de ruimtevaarder uit de doeken bij hem de liefde voor lucht- en ruimtevaart kwam bovendrijven en hoe hij daar gestalte aan gaf.

De redactie van Piloot en Vliegtuig heeft de statistieken van de website tegen het licht gehouden om te zien welke online artikelen in 2023 de meeste aandacht trokken. Daarvan is een top-10 opgesteld. Het is niet gezegd dat een plekje in de top-10 bepalend is voor de nieuwswaarde van een artikel, maar het levert wel een leuke bloemlezing op. Opvallend is met name de Belgische top-3.

Vraag aan een gemiddelde piloot of hij weet waar Vliegveld Middenmeer ligt, en de kans is groot dat er een bevestigend antwoord volgt. Vraag je vervolgens of hij er wel eens geweest is, dan volgt meestal een ontkenning. “En dat is eigenlijk best jammer”, zegt de op Middenmeer actieve vliegschooleigenaar André Harte. In een nieuwe serie over ongecontroleerde velden bezoeken we Middenmeer als eerste.

Historie:
De Sukhoi Su-24 Fencer is een bommenwerper uit begin jaren zestig van de vorige eeuw en de Russische tegenhanger van de Amerikaanse General Dynamics F-111. Waar de Amerikanen de F-111 al ruim een kwart eeuw geleden hebben geparkeerd, is de ‘Fencer’ nog volop in gebruik. Het toestel wordt in de huidige oorlog in Oekraïne door zowel de Russische als Oekraïense strijdkrachten ingezet.

Incidentanalyse:

Enkele recente ongevallen met vliegtuigen uit de Piper Cub-familie brengen een zwak punt aan het licht in de constructie van het richtingsroer. De Amerikaanse overheid overweegt nu een verplichte grootscheepse vervanging van deze onderdelen, maar hier is niet iedereen het mee eens. Piloot en Vliegtuig kijkt naar de voorvallen en de reactie daarop van de Amerikaanse autoriteiten.

De online Piloot en Vliegtuig voor abonnees verschijnt uiterlijk maandag 8 januari.

Premium artikel

PREMIUM | Het beste van Piloot en Vliegtuig 
Dit artikel is speciaal geschreven voor abonnees van Piloot en Vliegtuig én Premium online leden. Je herkent Premium aan het groene  Premium -label.

»  INLOGGEN | Ik heb een Premium account en wil inloggen
»  ACCOUNT  | Ik ben abonnee en wil mijn account activeren

Piloot en Vliegtuig Premium lezen?

Premium biedt alles wat je niet wilt missen. Actueel en betrouwbaar, zoals je van ons bent gewend. Voor € 3,99 per maand lees je het beste van Piloot en Vliegtuig online. Of kies voor één van de andere abonnementen.
Premium abonnement Piloot en Vliegtuig