Edities

Piloot en Vliegtuig Editie 9-2022

In deze editie

We openen de september-editie van Piloot en Vliegtuig met de komst van de Kodiak 900. Vliegtuigbouwer Daher, eigenaar van de Kodiak-serie, hield de ontwikkeling van de nieuwe eenmotorige turboprop ‘onder de radar’. Er werd door Kodiak al sinds 2016 aan gewerkt. Het nieuwe toestel prijkt ook op de cover van deze editie.

In deze editie ook aandacht voor twee bekende Britse evenementen: Farnborough Air Show en de Royal International Air Tattoo (RIAT). Richard Schuurman doet verslag van de civiele ontwikkelingen van Farnborough, Fred Willemsen belicht de militaire kant. De RIAT – ’s werelds grootste militaire show – werd bezocht door Cor van Gent. 

Neem een abonnement op Piloot en Vliegtuig

Nieuwe vliegtuigen: Naast de eerder genoemde Kodiak 900 ook aandacht voor de Overture van Boom Supersonic (een extra motor en aangepast ontwerp), Vking Sparrow (tweezitter), Volkswagen Flying Tiger (eVTOL), Tcabb Tech E20 (eVTOL), Dornier 328 (nieuwbouw), Van’s RV-15 (experimental) en de Zuid-Koreaanse KF-21 (gevechtsvliegtuig).

Hans Heerkens analyseert de U-bocht van Schiphol: niet méér, maar minder vluchten.

Op de ‘middenplaat’ deze maand: De Britten-Norman BN-2B van de Belgische kustwacht. Het rood-witte toestel – inmiddels 45 jaar oud – scheert soms op dertig meter hoogte over de Noordzee. Voor deze fotoserie zochten we het wat hogerop.

In On The Job deze maand Herman Hendriks, die – samen met zijn vrouw Marcia – Breda Aviation runt. Bij deze Brabantse vliegschool kun je niet alleen terecht voor lessen in ‘gewone’ vliegtuigen: Herman helpt je ook op weg met vliegende auto’s.

Voor de historische luchtvaart in deze editie keken we ook naar twee Britten: de Desouter Mark II (een ‘Britse Koolhoven’) en de viermotorige BAe 146/RJ.

Ongevalsanalyse: Op 29 april 2021 raakt een Piper PA-46-350P Malibu Mirage zwaar beschadigd bij een noodlanding in de buurt van Cranfield, Engeland. Het bijzondere aan dit ongeval? Het betrof een omgebouwd toestel, voorzien van een elektrische motor en draaiend op waterstof. Piloot en Vliegtuig duikt in het ongevalsrapport.

Premium artikel

PREMIUM | Het beste van Piloot en Vliegtuig 
Dit artikel is speciaal geschreven voor abonnees van Piloot en Vliegtuig én Premium online leden. Je herkent Premium aan het groene  Premium -label.

»  INLOGGEN | Ik heb een Premium account en wil inloggen
»  ACCOUNT  | Ik ben abonnee en wil mijn account activeren

Piloot en Vliegtuig Premium lezen?

Premium biedt alles wat je niet wilt missen. Actueel en betrouwbaar, zoals je van ons bent gewend. Voor € 3,99 per maand lees je het beste van Piloot en Vliegtuig online. Of kies voor één van de andere abonnementen.
Premium abonnement Piloot en Vliegtuig