Evenement

Algemene informatie

Datum
zaterdag 9 juli 2022 t/m zondag 10 juli 2022
Aanvangstijd
10.00
Locatie
Ursel

Het militaire vliegveld van Ursel is een begrip in Oost- en West-Vlaanderen en in Zeeland als we het over luchtvaart hebben. Exact 70 jaar geleden werd het grote NAVO reserve vliegveld aangelegd. En ondanks het feit dat het maar sporadisch als militair vliegveld gebruikt wordt, kende Ursel doorheen de jaren tal van luchtvaartactiviteiten die het belang van dit unieke vliegveld onderlijnen. Vliegclub Ursel (VCU) heeft er sinds 1979 een vaste stek en is met 300 vliegende leden één van de grootste vliegclubs van België. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw kon je er terecht voor de grote, door huidig VCU voorzitter en Ursel Avia Chairman Jo Van de Woestyne georganiseerde, internationale airshows.

Na 1997 verdwenen de airshows. VCU organiseerde sindsdien een aantal open deur weekends, die sinds 2015 de naam ‘Ursel Avia’ meekregen en een vaste waarde geworden zijn op de internationale kalender van luchtvaartevenementen. Na de editie van 2018 werd ‘Ursel Avia’ een tweejaarlijks gebeuren. De editie van 2020 viel echter in het water door Covid.

Wat is Ursel Avia nu eigenlijk?

Ursel Avia mag gerust een buitenbeentje genoemd worden in de wereld van luchtvaartevenementen. Het is een bijzondere mengeling van Open Deur, Fly In en Vliegmeeting. Zonder afbreuk te willen doen aan de grote internationale airshows is onze zachtere aanpak meer gericht op de ganse familie met een zeer sterk accent op beleving. De bezoeker van Ursel Avia stapt de magische wereld van de luchtvaart binnen en gaat naar huis met een pak meer kennis, ervaring en zelfs begrip.

Op zaterdag 09 juli is er een ‘Open Cockpit Dag’. ‘Zoveel knopjes en wijzers’ hoor je vaak zeggen als mensen zich voor het eerst in een cockpit laten glijden. Bij een bezoek op zaterdag aan het Urselse vliegveld zal je kennis kunnen maken met ruim zeventig vliegtuigen en helikopters. Je ontmoet er binnen- en buitenlandse piloten en bemanningen, en je kan een kijkje nemen in hun cockpit. Je ervaart er de passie van het vliegen en misschien vlieg je ook eens mee in een legendarisch vliegtuig of een helikopter, of waan je je gedurende een half uur durende vlucht piloot in één van de vliegtuigen van VCU.

Op zondag 10 juli, de ‘vliegdag’ presenteren we voor het ganse gezin een uniek programma. De organisatie heeft gekozen voor een zeer bijzondere regie en neemt het publiek mee via verschillende thema’s naar de pionierstijd van het vliegen, over de ‘Golden Years of Aviation’ en vele legendarische vliegtuigen uit het midden van de vorige eeuw, naar de toekomst met elektrisch vliegen, drones en vliegende auto’s. Het hele vlieggebeuren wordt ondersteund door evocaties op de grond met perfect gematchte figuranten en voertuigen. Samen met bijpassende muziek en dans willen we het belevingsgehalte op een hoger niveau tillen.

Er zal tijdens Ursel Avia zeker en vast veel mooi en uitzonderlijk vliegend erfgoed te bekijken zijn op het Urselse vliegveld. De legendarische Spitfire zal uiteraard niet ontbreken, alsook een Blériot XI uit het begin van vorige eeuw. Het oogstrelende amfibievliegtuig Catalina komt van over het Kanaal en het Zwitserse Classic Formation zal de herinnering aan de romantische jaren van de luchtvaart levendig maken met een formatie van een DC3 en drie Beechcraft Model 18, een primeur voor België. De vliegende ster uit het feuilleton M*A*S*H*, de Bell 47 Sioux is er ook en wij zorgen voor de comeback van de legendarische Westland Sea King reddingshelikopter. We brengen ook enkele bijzonderheden uit Nederland. De Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht zal een mooie demo verzorgen met de legendarische Harvard en de Stichting Postbellum brengt de Cessna O-2, een Vietnam veteraan. Verder heel wat bijzondere zwevers uit Nederland. Naast onze vrienden uit Axel is de Nederlandse Vereniging Historisch Zweefvliegen aanwezig met een Historische Slingsby en het Dutch Glider Aerobatic Show Team belooft een adembenemend luchtballet. Het Oostendse bedrijf North Sea Aviation Services zal in première het gloednieuwe maritiem patrouillevliegtuig DA42 MPP voorstellen. VCU is ook bijzonder vereerd om de Royal Jordanian Falcons te mogen verwelkomen. Het team, opgericht door de Jordaanse koning, vangt zijn Europese tour aan in het Meetjesland.

Door de precaire situatie in de wereld is er voor deze editie opmerkelijk en begrijpelijk weinig militaire deelname en werden enkele eerder toegezegde deelnames om operationele redenen geschrapt. Maar geen Ursel Avia zonder de aanwezigheid van de Belgische Defensie. De Luchtcomponent vliegt het nieuwe Airbus transportvliegtuig A400M Atlas en de NH90 helikopter van Basis Koksijde voor. Ook het Razzle Blades demo team toont tot wat de A109 helikopter in staat is.

Waarom Ursel Avia? De geschiedenis…

Als men het over Ursel heeft, komt men al snel terecht bij het vliegveld van Ursel. Iets waar de Urselnaren best trots op zijn en die trotsheid is terecht. Luchtvaart kent reeds lang een geschiedenis in Ursel en bij uitbreiding Aalter. In 1911, op 9 en 10 juli nota bene, dag op dag 111 jaar geleden, vonden de eerste Vliegdagen plaats in Aalter. Gedurende de eerste wereldoorlog legde de bezetter een vliegveld aan te Knesselare. In 1939 legde het Belgische vliegwezen zowel in Aalter als in Ursel opnieuw een vliegveld aan. Zowel Italië als Duitsland maakten in de Tweede Wereldoorlog gebruik van deze terreinen. Eind 1944 streek de Royal Air Force neer op het Urselse B67 vliegveld en ondersteunde van daaruit de bevrijding van Zeeland en de Scheldemonding, een geschiedenis die nog steeds door VCU en de werkgroep B67 in ere wordt gehouden. En dan, exact 70 jaar geleden, het begin van de Koude Oorlog, komt er een NAVO reserve vliegveld in onze gemeente. Rond het aangelegde vliegveld ontstond er een groene long in het Meetjesland en ook met onze Vliegclub zijn we bekommerd om dit unieke landschap te beschermen en te eren.

Het is een grote uitdaging qua regie en scenariobouw om dit alles rond te krijgen. Ook logistiek en op vlak van veiligheid is Ursel Avia een enorme uitdaging. Het organisatieteam is dan ook reeds meer dan anderhalf jaar aan het werk om het weekend van 9 en 10 juli voor te bereiden met een 14-koppige ‘task force’, onder leiding van Kurt Plyson, coördinator en bezieler van Ursel Avia. Ruim 150 medewerkers en vrijwilligers geven in de komende dagen het beste van zichzelf om van Ursel Avia 2022 een succesvol en vooral veilig evenement te maken.

Ursel Avia is er om luchtvaart naar de bezoekers te brengen, maar is ook een uitgelezen moment om kennis te maken met de geschiedenis van de luchtvaart in onze regio. We zijn trots dat we met VCU reeds veel mensen in de luchtvaart hebben gebracht. Wedden dat u al eens op vliegreis ging met in de cockpit een man of vrouw die in Ursel zijn of haar vliegopleiding is gestart?

Van harte welkom dus op Ursel Avia 2022! Wij verwelkomen u heel graag op 9 en 10 juli, telkens vanaf 10u00, op het militaire vliegveld van Aalter (Ursel), Urselseweg 183a.

Neem een kijkje op Urselavia.be of volg onze Facebook pagina Ursel Avia voor meer details betreffende de organisatie en de deelnemers.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.