Evenement

Algemene informatie

Datum
vrijdag 13 september 2013
Locatie
Hechtel (Belgisch Limburg)

Op vrijdagavond 13 september en zondag 15 september organiseert Aeroclub Sanicole uit Hechtel (BE – Limburg – zie www.sanicole.com) haar jaarlijkse internationale airshow. De International Sanicole Airshow is de enige jaarlijkse burgerlijke airshow in België en in 2013 zelfs de enige airshow die in België wordt georganiseerd.

De show wordt dit jaar voor de 37ste keer georganiseerd met op vrijdagavond 13 september van 18.00 tot 20:00 uur de 3de sunset show. Op zaterdag 14 september  vindt de Spottersdag plaats op de Luchtmachtbasis van Kleine Brogel  (zie www.spottersday.be)  terwijl de International Sanicole Airshow op zondag 15 wordt gehouden van 10:00 tot 18:00 uur

Ticketprijs volwassenen    Dagticket: € 25,-.
VVK 16/9 tot 13/9 EUR 22,-
Gratis voor kinderen onder 8 jaar
Kinderen tussen 8 en 14 betalen € 8,- in VVK en € 10,- aan de kass
Nadere info over speciale tickets is beschikbaar via www.sanicole.com

Programma
Het internationale programma tracht alle aspecten van de luchtvaart, militair en burger, oldtimers en nieuwe toestellen, jets, propellervliegtuigen, zweeftoestellen en parachutisten aan het publiek te tonen op het kleine, gezellige burgervliegveld van Leopoldsburg/Hechtel.
Dit maakt het tot een spektakel in een gemoedelijke familiale sfeer waarbij het publiek zelfs de piloten kan ontmoeten tijdens de handtekeningensessies. Twee ervaren speakers geven het publiek deskundige informatie over wat zich in de lucht afspeelt; nieuw dit jaar is dat op zondag op enkele grote TV schermen livebeelden worden vertoond van de show! Ook zal er op zaterdag 14 september in samenwerking met de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel een spottersdag zijn waar de grotere toestellen op het militaire vliegveld te bezichtigen en te fotograferen zijn.

Het Franse nationale team bestaat dit jaar zestig jaar en heeft zich sinds zijn ontstaan opgewerkt tot één van de top acrobatische teams van de wereld. Met zijn acht Alpha Jets geeft het een spectaculaire show die getuigt van ervaring en precisie. Sinds 1981 vliegen ze met de Alpha Jet, een opleidingstoestel dat ook door de Belgische Luchtcomponent gebruikt wordt. Naast de Patrouille de France is de Franse Luchtmacht ook aanwezig met een solo display van hun meest moderne toestel, de Rafale.

Eén van de blikvangers dit jaar zal de Breitling Constellation uit Zwitserland zijn. Dit uniek passagierstoestel, met vier Wright turboprop motoren en de karakteristieke drie staartvinnen is ontworpen net voor WO II op aandringen van Howard Hughes voor Trans World Airlines. Het was net na de oorlog het snelste passagiersvliegtuig; momenteel zijn er nog twee vliegende exemplaren. De Connie van Breitling was een militaire variant die schitterend gerestaureerd is. Naast de Constellation komt Breitling ook nog met de Breitling Wingwalkers!Naar goede traditie pakt de Sanicole airshow ook dit jaar uit met diverse oldtimers: de Flying Bulls vliegen een Cobra, een F-4U Corsair, een P-38 Lightning en een Cessna Pushpull voor; verder is er een Grumman Avenger, een Skyraider, een Supermarine Seafire en een DC-3 Dakota. Naast de traditionele F-16’s van zowel de Belgische als de Nederlandse luchtmacht, zijn er ook nog een Hongaarse Gripen en de reeds genoemde Franse Rafale!

Naast de Franse Patrouille zijn onze Belgische Red Devils, het SWIP team en de Royal Jordanian Falcons weer te gast. De Red Bull Matadors komen voor het eerst naar Sanicole. Red Bull komt ook met twee zwevers, de Red Bull Blanix. Het para team dit jaar komt uit Groot-Brittannië: de RAF Falcons.

Ook heli’s kunnen niet ontbreken: voor het eerst is er een Tsjechische Mil MI-171 te bewonderen; verder is er de Belgische Sea King en een Agusta, een Nederlandse Apache en een Oostenrijkse Cobra.

De poorten van het vliegveld gaan op zondag 15 september open om 8:00 uur en vanaf 10:00 uur volgen dan de demonstraties. Omstreeks 18:00 uur wordt het jaarlijkse vliegfeest afgesloten. Gedurende de dag kunnen de bezoekers ook de tentoongestelde toestellen en de vele verkoopsstands bezoeken. Op vrijdag 13 september tijdens de sunset airshow zijn de deuren geopend vanaf 17:00 uur, en start de show om 18:00 uur. Deze zal eindigen omstreeks 20:00 uur.

Voorlopige deelnemerslijst

A-109 (BE)

AH-64D Apache (NL)

Breitling super Constellation (CH)

Breitling Wingwalkers (UK)

C-130 (BE)

DC-3 Dakota BBMF (UK)

F-16 (BE)

F-16 (NL)

Flying Bulls Bell AH-1 Cobra (AT)

Flying Bulls Cessna 337 Skymaster “Push Pull” (AT)

Flying Bulls F-4 corsair (AT)

Flying Bulls P-38 Lightning (AT)

Grumman Avenger (CH)

JAS 39 Gripen (HU)

MI-171 (CZ)

Patrouille de France (FR)

PZL SW-4 Puszczyk (PL)

RAF Falcons (UK)

Rafale (FR)

Red Bull Blanix (AT)

Red Bull Matadors (UK)

Red Devils (BE)

Royal Jordanian Falcons (JR)

Schlepp (CH)

SeaKing (BE)

Skyraider (UK)

SWIP Team (UK)

The Victors (BE)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.