Nieuws
Foto: Força Aérea Portuguesa.

NORDHOLZ – Piloten van de Duitse marine hebben de eerste van zes Duitse PC-3 Orions overgevlogen naar squadron Nr. 11 van de Força Aérea Portuguesa (FAP) in het Portugese Beja. De overige vijf worden over niet al te lange tijd overgevlogen.

De Portugese regering kondigde eind augustus 2023 aan dat het land de volledige inventaris van de Duitse P-3C Orion vloot, bestaande uit zes vliegtuigen, Midlife Upgrade (MLU) Kits, reserveonderdelen, ondersteunende apparatuur, testapparatuur en vluchtsimulators, zal kopen voor een maximaal bedrag van 45 miljoen euro.

Oorspronkelijk zouden de Orions tot 2035 offshore-patrouilles blijven uitvoeren met deze in 2006 van Nederland overgenomen viermotorige turboprops.

Eind juni 2020 werd echter duidelijk dat technische problemen en de ‘niet langer berekenbare totale kosten’ het einde betekenden voor de oudere maritieme patrouillevliegtuigen en onderzeebootjagers.

De Orions worden daarom al in 2025 worden uitgefaseerd en vanaf 2024 vervangen door vijf gloednieuwe Boeing P-8A Posideons.

3 reacties op “Duitsland draagt eerste PC-3 over aan Portugal

 1. Nederland ? Nederland die heeft in de afgelopen jaren teveel aan “uitverkoop” gedaan op defensie gebied en daar ontdekt men de keerzijde van nu het 2 minuten voor twaalf is. Men heeft nog een kans om het tij voor een deel te keren, maar of dat echt zoden aan de defensie dijk zet, is maar de vraag.
  Wat als nu de Orions zijn behouden, zou men dan ook voor de Poseidon hebben gekozen net als Duitsland of een Canadese variant, nu mogen deze ex Dutch Navy aircraft hun laatste jaren in warm Portugal gaan doorbrengen en worden gelukkig niet gesloopt. Bijna zou men de onderzeedienst hebben opgedoekt waarmee de Orions een link mee hebben gevormd, nu resteert slechts een handjevol fregatten en de NH 90 die men vooralsnog wilt moderniseren en behouden in tegenstelling tot enkele andere landen, maar ja dat is typisch Nederland.
  Werken aan een goede defensie, daar heeft het te vaak aan geschort. Ik vervulde mijn militaire dienstplicht en ben daar blij mee en heb er veel van geleerd en mijn steentje bijgedragen, nu de rest van ons land nog.
  Vliegtuig spotten naar oud Hollandse en Duitse PC 3 in Portugal, je zal het er voor over moeten hebben…

 2. Robbert schreef:

  Deze taak is overgenomen door de NH90 zie ook:
  magazines.defensie.nl/allehens/2017/12/02_fost

 3. De ex Nederlandse Orions hebben wel een lange adem en dat Portugal ze van Duitsland nog wilt hebben en gebruiken is leuk, maar hoe is het met Nederland zelf gesteld leunen wij mee met de Duitse P-8A Poseidon om onze kusten te bewaken tegen vijandelijke onderzeeboten en schepen, met die paar fregatten komen we niet meer ver mee ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.