Nieuws
Foto: Bundeswehr/Stefan Thomas,

KEULEN – Duitsland biedt momenteel de laatste van de twee buiten dienst gestelde Airbus A340-300 regeringsvliegtuigen te koop aan via een online veiling. Het toestel bevindt zich momenteel bij de Special Air Missions Wing van de Wahn Air Force Kazerne op de luchthaven Keulen/Bonn.

De Airbus met de militaire registratie 16+01 was oorspronkelijk getooid met de naam ‘Konrad Adenauer’, maar kreeg in de loop der tijd de bijnaam ‘Merkel One’. De voormalige bondskanselier miste in november 2018 de start van de G20-top in Buenos Aires nadat de 16+01 een ongeplande landing moest maken in Keulen.

Ook in 2019 was het raak toen de toenmalige minister van buitenlandse zaken Heiko Maas tijdens de landing in New York geconfronteerd werd met een klapband. De druppel die de emmer deed overlopen was in augustus 2023, toen buitenlandminister Annalena Baerbock een reis naar Australië moet afbreken, doordat het viermotorige toestel er tot twee keer toe de brui aan gaf. Duitsland heeft de A350 gekozen als opvolger voor VIP-vervoer over grote afstand.

De in 1999 gebouwde 16+01 heeft 54.572 vlieguren in het logboek en 8.367 starts en landingen voltooid.

Bieden kan nog tot 15 februari.

2 reacties op “Altijd al een A340 in VIP-uitvoering willen hebben?

  1. Hans Van Loven schreef:

    A340 is gebouwd samen met de A330′, om transcontinetale vluchten uit te voeren. Nu gaat een A320neo over de oceaan?

  2. Deze A340-300 16+01 is blijkbaar niet het meest geliefde toestel geweest. Men zou het nu in een luchtvaartmuseum kunnen plaatsen, want echt er weer mee gaan vliegen lijkt mij niet verstandig. Misschien iets voor het Aviodrome in Lelystad. Bezoekers kunnen dan net als de KLM 747-300 PH-BUK ook eens het interieur – als men dat laat staan met z’n luxe stoelen – een prive jet van binnen en buiten bekijken.
    Nu de politiek Lelystad niet zit zitten om commerciele vluchten toe te laten – het heeft het debacle van de nieuwe Berlijnse luchthaven – kan men deze Duitse Airbus er voor parkeren en eventueel voor verhuur beschikbaar stellen. Wie het durft mag er nog mee vliegen, denk aan rondvluchten of voor andere evenementen zoals een productpresentatie. Corendon doet dat met de ex KLM PH-BFB City of Bangkok ook, dus dan mag dit “speeltje” in Lelystad er aan worden toegevoegd. Het valt te hopen dat de nieuwe A350 met z’n extreem groot vliegbereik, wel succesvol en probleemloos als de Duitse “Air Force One” door het leven mag gaan !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.