Nieuws

TOULOUSE – Bij Airbus in Toulouse is de eerste A321neo op de in juli 2023 geopende nieuwe Final Assembly Line (FAL) afgeleverd. Het toestel was bestemd voor de Turkse prijsvechter Pegasus Airlines.

Tot nu toe konden in Toulouse geen A321neo’s worden gebouwd. Op de nieuwe assemblagelijn, gevestigd in het voormalige A380-gebouw, is dat wel mogelijk.

In Toulouse was de productiecapaciteit gefocust op de A320. Met de komst van de A321neo beleeft de langste telg van de populaire vliegtuigfamilie echter een enorme opleving. Op de locaties in Hamburg, de VS en China konden al wel A321’s geassembleerd worden.

Met de nieuwe lijn in Toulouse kan Airbus op al haar vier locaties A321neo’s assembleren. Van de diverse varianten van de A321neo kan de ‘XLR’ voor extra lange vluchten alleen in Hamburg en op de nieuwe lijn in Toulouse worden gebouwd. Van alle openstaande orders binnen de A320-familie is zestig procent een A321.

Door de nieuwe lijn in Toulouse kan Airbus de productiecapaciteit verder verhogen. Het doel is om in 2026 elke maand 75 toestellen uit de A320neo-serie op te leveren.

Foto: Airbus

1 reactie op “Eerste A321neo nieuwe assemblagelijn afgeleverd

  1. Toch jammer dat er geen A 380’s meer gebouwd worden, maar de rest is geschiedenis. In 1984 werden er A 300 en A 310 toestellen gebouwd. In dat jaar mocht ik samen met mijn vader zaliger en broer en ruim 200 andere uitverkorenen met een KLM A 310 de PH-AGA Rembrandt een bezoek aan Toulouse brengen en liepen zowel passagiers als piloten EN stewardessen en grondwerktuigkundige mee in de productie hal en konden letterlijk van nabij zien hoe een vliegtuig gemaakt werd, de lunch werd zelfs onder een testvliegtuig genuttigd en de rondleiding op het fabrieksterrein was eenmalig. Schitterend.
    Nu gaan dan de A 321 neo als warme Franse stokbroden het levenslicht zien en de wereld veroveren iets waar we trots op mogen zijn in Europa. Dat zelfs de hofleverancier van de KLM namelijk Boeing deels het veld moet ruimen voor z’n Europese rivaal, had men toen nog niet kunnen indenken en men binnenkort ook een A321 en A 320 mag verwelkomen een nieuwe toekomst tegemoet…