Nieuws
Foto: Van's Aircraft

AURORA – De Amerikaanse kitvliegtuigbouwer Van’s Aircraft heeft maandag (4 december) zogenoemde Chapter 11-faillissementsbescherming aangevraagd. Het bedrijf benadrukt dat het onder toezicht van de faillissementsrechter gewoon doorgaat met het bouwen en leveren van kits en het ondersteunen van klanten.

Eind oktober werd bekend dat Van’s Aircraft in financieel zwaar weer verkeerde. Oprichter Dick VanGrunsven liet toen in een videoboodschap weten dat het bedrijf met privégeld in de lucht gehouden werd. De problemen ontstonden onder meer door oponthoud in de toeleveringsketen tijdens de coronapandemie. Ook kreeg Van’s te maken met enkele technische tegenvallers in het productieproces van de kits.

In een nieuwe videoboodschap laat VanGrunsven weten dat hij en zijn vrouw opnieuw privégeld uitgeleend hebben aan het bedrijf om de onderneming door ‘Chapter 11’ te loodsen. Het gaat om een lening van ‘enkele miljoenen dollars’. Van’s Aircraft heeft een team van financieel- en reorganisatiespecialisten opdracht gegeven om de toekomst van bedrijf veilig te stellen.

Het is in elk geval zeker dat de prijzen van de RV-kits omhoog gaan. Dat kan ook gevolgen hebben voor klanten die eerder al een kit bestelde en een aanbetaling hebben gedaan.

Kitvliegtuigfabrikant Van’s Aircraft in zwaar weer