Nieuws

Piloot moet de bak in voor gefilmde crash

WASHINGTON – Een Amerikaanse rechtbank heeft YouTuber Trevor Jacob veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden omdat hij opzettelijk het wrak van het vliegtuig vernielde nadat hij dit had laten neerstorten om online views te krijgen.

In april 2022 verklaarde de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA het privébrevet van de Amerikaanse YouTuber al ongeldig. Ook mocht hij toen een jaar lang geen nieuw brevet aanvragen.

Volgens de FAA was uit onderzoek gebleken dat Jacob’s crash met een in 1940 gebouwde Taylorcraft te wijten was aan roekeloos en onzorgvuldig gedrag, waardoor hij het leven van anderen in gevaar heeft gebracht en mogelijk ook schade aan eigendommen toe kon brengen.

De piloot kreeg naar eigen zeggen op 24 november 2021 te kampen met een motorstoring toen hij de as van een overleden vriend wilde uitstrooien boven Los Padres National Forest, op ongeveer 80 km ten noorden van Santa Barabara. Hij wist zichzelf met een parachute in veiligheid te brengen, maar legde het hele gebeuren vast met een selfie stick. Daarna plaatste hij de video op 24 december 2021 online.

De echtheid van het ongeluk, dat met drie camera’s werd vastgelegd, werd al snel door meerdere mensen in twijfel getrokken. Naar aanleiding daarvan startte zowel de FAA als justitie een onderzoek.