Nieuws
Jamsil, Songpa-gu, Seoul, South Korea - January 29, 2022: Aerial and morning view of Lotte World Tower with apartments near Han River

SEOEL– Het Zuid-Koreaanse Ministerie van Defensie gaat in onderhandeling met Embraer over de aanschaf van mogelijk drie C-390 Millennium-transportvliegtuigen om verouderende Lockheed Martin C-130J-transportvliegtuigen bij de Korea Air Force (ROKAF) te vervangen.

Eind oktober 2023 besloot de Tsjechische regering al om te gaan onderhandelen over een mogelijke aankoop van twee KC-390’s, die de luchtbrugcapaciteit aanzienlijk zullen vergroten. Het Tsjechische leger kan daardoor missies uitvoeren zoals luchttransport, bevoorrading vanuit de lucht, medische evacuatie, humanitaire hulp, lucht-lucht bijtanken en brandbestrijding.

Eind september 2023 besloot ook Oostenrijk drie of vier C-390 Millenniums te bestellen. Oostenrijk werd daarmee naast Nederland (5 besteld), Portugal (5), Hongarije (2) en Tsjechië (2) het vijfde Europese land dat met de (K)C-390 gaat vliegen.

3 reacties op “(K)C-390 Millennium bezig aan wereldwijde opmars

  1. S.G. Rövekamp schreef:

    Zou mooi zijn om een tactische C390 pool binnen Europa te ontwikkelen met ongeveer 360 toestellen.

  2. Mirafen75 schreef:

    A400 is toch wel een maatje groter en ligt qua formaat net onder de C17, de (K)C390 is in het gebruik en verbruik een voordeliger alternatief dan nieuwste C-130, daarom is in het geval van Nederland ook de keuze gevallen op de Braziliaan, de C2 zal voor deze landen net iets te groot zijn en daarom niet meegenomen zijn.

  3. Leuk dat steeds meer Europese landen deze niet Europeaan als toekomstig transport toestel kiezen. Als er na Oostenrijk, Portugal, Nederland ook Tsjechie de (K) C 390 verkiezen boven de Airbus A 400 M en de Lockheed C 130 J, kunnen ze misschien een pool of groep vormen en nog meer samenwerken wat kosten gunstig en doeltreffend is.

    Er bestaat ook nog de Japanse Kawasaki C 2 die net een maatje groter is dan de Braziliaanse (K) C 390, waarom al deze eerder genoemde landen daar niet naar gekeken hebben is mij een raadsel. De C 2 lijkt als twee druppels water op de C 390 merk ik in een special over de C 2. Geografisch ligggen Japan en Brazilie net zo ver uit elkaar met Europa of is het de prijs, de C 2 is iets duurder in aanschaf en wordt ook wel de “baby C 17” genoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.