Nieuws
Foto: Top Aces

ROTTERDAM – Top Aces, een wereldwijd toonaangevende gecontracteerde Adversary Air (ADAIR) en Joint Terminal Attack Controller (JTAC) trainingsaanbieder, heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend Nederlandse defensiebedrijf AEC Skyline tijdens de NIDV Exhibition Defense & Security (NEDS) vakbeurs in Rotterdam.

Het aanbod van Top Aces vormt een grote aanvulling op de bestaande gecontracteerde luchttraining aangeboden door AEC Skyline via de Learjet 36A, GA8 Airvan en het geüpgradede L-39 Albatros-vliegtuig.

Door hun dienstenaanbod te combineren, willen beide bedrijven samenwerken aan het gezamenlijk aanbieden van geavanceerde ADAIR- en JTAC-trainingen in België, Nederland en de Scandinavische landen. Het partnerschap komt op een moment dat de NAVO-bondgenoten een snel toenemende vraag ervaren naar op maat gemaakte ADAIR-training voor hun strijdkrachten van de vierde en vijfde generatie.

In een onzekere wereld is de replicatie van nabije tegenstanders zelfs nog belangrijker geworden voor de gevechtsbereidheid. De samenwerking tussen beide bedrijven begon eerder in 2023 toen AEC Skyline Top Aces uitbesteedde voor JTAC-training ter ondersteuning van het Nederlandse leger, waarmee werd voldaan aan een groeiende behoefte aan realistische en betaalbare training op dit gespecialiseerde domein. Beide bedrijven namen in oktober ook deel aan de grote multinationale luchtoefening ‘Frisian Flag’ onder leiding van de Koninklijke Luchtmacht (KLu), waarbij de F-35 een rol speelde binnen de Blue Force.

Top Aces is bekend voor het aanbieden van defensietrainingsoplossingen voor onder meer het Amerikaanse ministerie van defensie, het Canadese ministerie van nationale Defensie en de Duitse Bundeswehr. Het bedrijf beschikt over een grote vloot hoogwaardige vliegtuigen, waaronder de F-16, A-4 , Alpha Jet, Learjet 35, PC-9 en OV-10 turboprops, en meer. De Advanced Aggressor Fighters zijn daarbij uitgerust met AESA-radar, Helmet Mounted Cueing Systems (HMCS), Infra-Red Search and Track (IRST) en een groot aantal andere geavanceerde mogelijkheden.