Nieuws

KEMBLE – ZeroAvia heeft een overeenkomst getekend met de nieuw gelanceerde Britse luchtvaartmaatschappij Ecojet voor maximaal zeventig waterstof-elektrische vliegtuigmotoren. Ecojet wil naar eigen zeggen ‘de nationale luchtvaartmaatschappij van het groene Groot-Brittannië worden’.

De nieuwe vervoerder wil in 2024 operationeel zijn met conventioneel aangedreven vliegtuigen op routes van en naar Edinburgh. Het voornemen bestaat om daarna de vloot zo snel mogelijk om te bouwen tot wat het wil worden: ‘s werelds eerste elektrische luchtvaartmaatschappij.

Ecojet wil dit bereiken door haar vliegtuigen uit te rusten met ZeroAvia’s ZA600-motoren zodra deze motoren in 2025 gecertificeerd zijn. Ecojet gaat daarbij samenwerken met Monte Aircraft Leasing, verhuurtpartner van ZeroAvia’s.

De Britse luchtvaartmaatschappij heeft ook een bestelling geplaatst voor de krachtigere ZA2000-motor, ontworpen voor regionale turboprops met maximaal tachtig zitplaatsen. De ZA2000 moet in 2027 beschikbaar zijn en kan vliegtuigen als de ATR72 en Dash 8-400 aandrijven.