Nieuws

Motor A380 Emirates draait op 100% SAF

2

DUBAI – Emirates heeft woensdag (22 november) een vlucht uitgevoerd waarbij een van de vier motoren van een Airbus A380 volledig op duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) draaide. Het is volgens de luchtvaartmaatschappij voor het eerst dat een gelijkwaardige vervanger voor kerosine wordt gebruikt in een A380.

De demonstratievlucht voerde van de thuisbasis van Emirates in Dubai naar Londen Heathrow. In Dubai vindt op dit moment een internationale conferentie plaats over de inzet van alternatieve brandstoffen in de luchtvaart.

Op dit moment mag er nog geen commercieel luchtvervoer plaatsvinden in een vliegtuig waarvan één of meer motoren volledig op SAF draaien. Demonstratievluchten zoals die van Emirates dragen volgens het vliegbedrijf bij aan acceptatie van SAF als vervanging van fossiele brandstoffen. “Het maakt de weg vrij voor toekomstige standaardisatie, kwalificatie en adoptie voor honderd procent SAF-vliegen”, aldus Emirates in een verklaring.

Het bedrijf zegt dat demonstratievluchten niet alleen de prestaties en compatibiliteit van SAF benadrukken, maar ook bijdragen aan het groeiende onderzoek in de sector naar de gunstige effecten van honderd procent SAF op vliegtuigprestaties. Momenteel is SAF beperkt tot een menglimiet van vijftig procent in motoren voor commerciële vluchten.

De A380-vlucht naar Londen had vier ton SAF aan boord die geleverd werd door Neste en Virent. Emirates voerde vorige week in Dubai al een aantal grondtesten uit met een Engine Alliance GP 7200-motor die volledig op SAF draaide.

Eerder dit jaar voltooide Emirates al een demonstratievlucht met een Boeing 777-300ER waarbij honderd procent SAF gebruikt werd voor een van de twee GE90-motoren.

Er is steeds meer consensus onder luchtvaartmaatschappijen, vliegtuigfabrikanten en toezichthouders dat SAF volledig kan ingezet worden als vervanger van fossiele brandstof. De daadwerkelijke uitdaging is om voldoende SAF te produceren voor een grootschalig gebruik. Daarvoor is een enorme capaciteitsuitbreiding nodig.

2 reacties op “Motor A380 Emirates draait op 100% SAF

 1. Anton S. schreef:

  @ Christiaan Spijkers
  Helemaal onbezorgd toch niet, want bij het maken van dit soort brandstoffen wordt nog wel fossiele energie gebruikt, maar dat is maar 10 à 15%.
  Erger is dat er bij verbranding van deze brandstoffen nog wel degelijk Co2 in de atmosfeer gebracht wordt.
  Alleen het is 2e hands Co2.
  Namelijk Co2 die al eerder eens uit de atmosfeer is gevangen door de groei van bomen, planten of algen, of is afgevangen in industriële processen.

 2. Wat een uitkomst geen fossiele brandstof meer nodig.
  Wij kunnen onbezorgd op vakantie als alle vliegtuigen voorzien zijn van dit middel
  Voor bestemde motoren
  Geen demonstraties meer.