Nieuws

ATHENE – Tijdens de Aerial Firefighting Conference in Athene heeft Air Tractor Europe een definitieve bestelling geplaatst voor 31 Air Tractor AT-802F brandbestrijdingsvliegtuigen. Het is de bedoeling dat deze turboprops tussen 2024 en 2026 in Europa worden geleverd.

De AT-802 is momenteel ’s werelds grootste eenmotorige landbouwvliegtuig dat in productie is. Het toestel is uitgerust met een Pratt & Whitney Canada PT6A-65AG propellerturbine met 1.295 pk asvermogen. Het maximale startgewicht van de AT-802 is 7.257 kg, het laadvermogen is 4,3 ton.
De AT-802F Fire Boss kan tot 3.100 liter blusmiddel vervoeren.

Dankzij een door het bedrijf Fire Boss LLC ontwikkeld en in de drijvers geplaatst systeem kunnen de vliegtuigen tijdens een tussenstop in korte tijd water uit de zee of meren halen of hun blusmiddeltanks vullen op een vliegveld.

De AT-802F Fire Boss wordt al in Europa gebruikt in Spanje, Frankrijk, Zweden en Slovenië. In april 2023 werden vier AT-802 Fire Boss-varianten besteld door Slovenië, terwijl twee maanden later Turkije tekende voor twintig Fire Bosses.

Air Tractor Europe is de Europese dealer voor brandbestrijding- en landbouwvliegtuigen van de Amerikaanse fabrikant Air Tractor uit het Texaanse Olney. Fire Boss LLC is een dochtermaatschappij van de Wipaire Group, ’s werelds grootste leverancier van drijvers voor watervliegtuigen.

Air Tractor heeft tot nu toe 160 AT-802F Fire Bosses geproduceerd en aan klanten geleverd.

Lees de december-editie van Piloot en Vliegtuig voor een uitgebreid artikel over de bestrijding van Europese natuurbranden. Deze editie verschijnt op 1 december.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.