Nieuws

KUALA LUMPUR – Wizz Air heeft voor de tweede keer op rij de prijs ‘Global Environmental Sustainability Airline Group of the Year’ gewonnen. De award werd in ontvangst genomen tijdens de CAPA Asia Aviation Summit in Kuala Lumpur. De award kwam volgens de luchtvaartmaatschappij voor luchtvaartexperts niet echt als een verrassing omdat Wizz Air een van de jongste vloten ter wereld heeft.

In oktober 2023 bedroeg de CO2-uitstootintensiteit bij Wizz Air 50,7 gram per passagier/km, vijf procent lager dan in oktober van vorig jaar. Dit wist de luchtvaartmaatschappij te bereiken door flink te investeren in de vernieuwing van haar vloot. Oudere vliegtuigen werden vervangen door Airbus A321neo’s. De gloednieuwe vliegtuigen produceren twintig procent minder CO2 en de helft minder geluid en stikstofoxide.

De CO2-uitstootintensiteit van Wizz Air is in vergelijking met die van concurrerende maatschappijen de allerlaagste: 53,8 gram per passagier/km tijdens het boekjaar 2023. Dit is elf procent minder ten opzichte van het boekjaar 2022.

Wizz Air heeft naar eigen zeggen ‘een uitvoerbare strategie uitgestippeld’ wat duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) betreft. De luchtvaartmaatschappij heeft afnamehoeveelheden veiliggesteld via overeenkomsten en partnerschappen met onder meer Mabanaft, Neste, OMV en Cepsa.

Wizz Air heeft daarnaast vijf miljoen Britse ponden geïnvesteerd in het Britse biobrandstofbedrijf Firefly Green Fuels, en pompte, als onderdeel van Indigo Partners, 50 miljoen dollar in de Amerikaanse SAF-start-up CleanJoule.