Nieuws
Illustratie: Eindhoven Airport.

EINDHOVEN – Eindhoven Airport gebruikt in samenwerking met Schiphol Artificial Intelligence (AI) om het omdraaiproces van vliegtuigen verder te verbeteren en vertragingen te minimaliseren.

Met behulp van Deep Turnaround detecteren camera’s op het platform automatisch de start- en eindtijden van het grondafhandelingsproces. Hierdoor wordt het mogelijk de eindtijd van het omdraaiproces (de turnaround) te voorspellen en vooraf inzichtelijk te hebben wanneer een vliegtuig klaar is om te pushen. Momenteel zijn vier vliegtuigopstelplaatsen voorzien van camera’s om het omdraaiproces te monitoren. Het plan is om in 2024 alle veertien vliegtuigopstelplaatsen van camera’s te voorzien. 

De turnaround loopt vanaf het moment dat een vliegtuig wordt geparkeerd tot het moment dat het vliegtuig weer vertrekt. In de tussentijd worden grondafhandelingsactiviteiten uitgevoerd om het vliegtuig weer gereed te maken voor de volgende vlucht. Om ervoor te zorgen dat dit soepel verloopt, is een goede planning en overzicht van het proces belangrijk. Met Deep Turnaround worden de gegevens geanalyseerd om te ontdekken waar verbeterpunten liggen, aldus de Brabantse luchthaven.   

De beelden van de camera’s worden geanalyseerd door een algoritme dat op basis van AI registreert wanneer een activiteit start en stopt. Als voldoende beelden zijn geanalyseerd, leert AI om te voorspellen wanneer een vliegtuig klaar is voor vertrek. Daardoor is op voorhand bekend of er kans op vertraging is waardoor direct maatregelen getroffen kunnen worden.

Alle waardevolle informatie wordt vastgelegd in het Turnaround Insights Dashboard. Hierdoor is volgens Eindhoven Airport in één oogopslag duidelijk welke vluchten extra aandacht nodig hebben.  

1 reactie op “Artificial Intelligence om omdraaiproces te verbeteren

  1. Dirk schreef:

    Moet wel kunstmatig zijn daar, anders zie ik t zeker niet slagen 🙂