Nieuws

HARTFORD – Bombardier Defense heeft dezer dagen de zevende Global 6000-zakenjet afgeleverd in het kader van het Battlefield Airborne Communications Node (BACN)-programma van de Amerikaanse luchtmacht. Het contract uit 2021 met een waarde van maximaal 465 miljoen dollar ging uit van zeven E-11A’s en de nodige engineering- en modificatiewerkzaamheden.

De Globals gaan wereldwijd als “Wi-Fi in the sky” fungeren, als communicatie gateways op grote hoogte, waarbij spraak en ander gegevens worden doorgegeven of overbrugd tussen lucht- en oppervlaktestrijdkrachten, waarbij obstakels als bergen, ruw terrein of afstand kunnen worden vermeden.

Het modificatiewerk aan de jets wordt uitgevoerd in de fabriek van Bombardier in Wichita, Kansas, dat in april 2022 werd aangewezen als het nieuwe Amerikaanse hoofdkantoor van het bedrijf.

Inmiddels is de eerste van vier ‘E-11A BACN’-vliegtuigen gearriveerd bij het 18th Airborne Command and Control Squadron op Robins Air Force Base in de Amerikaanse staat Gerorgia. De levering van het zevende en laatste toestel moet in 2026 zijn voltooid.

U.S. Air Force photo by C Arce.