In the picture
Foto: Joris van Boven

Het Amerikaanse transportschip ARC Endurance is vorige week aangekomen in de haven van Vlissingen. Aan boord waren 55 helikopters en ongeveer 1.200 voertuigen met bestemmingen in Duitsland, Polen en Letland. Nederland begeleidt het enorme militaire transport.

De helikopters horen bij de 1st Infantry Division Combat Aviation Brigade (1CAB). Het gaat om Chinooks, Apaches en Black Hawks. De toestellen werden na het uitladen in een grote loods geplaatst, waar ze weer in elkaar werden gezet. Na een korte test vlogen ze door naar vliegbasis Woensdrecht om daarna hun reis in oostelijke richting te vervolgen.

Om dit transport mogelijk te maken neemt Defensie, op verzoek van de VS, gastlandsteun voor haar rekening. Bij dit zogenoemde Host Nation Support (HNS) zijn zo’n 75 Nederlandse militairen betrokken om het transport te ondersteunen en te bewaken. Nederland speelt als ‘gateway to Europe’ een belangrijke rol op het gebied van militaire verplaatsingen in Europa. Dat komt door de strategische ligging, goede infrastructuur en kennis op het gebied van logistiek.

Ongeveer driehonderd Amerikaanse militairen begeleiden al het vliegend en rollend materieel en maken het in de haven van Vlissingen gereed om te verplaatsen.

Het overslagterrein in Vlissingen is sinds 6 oktober aangewezen als tijdelijk militair object. Met hondenteams controleren bewapende militairen van de landmacht en de marine het havengebied onder meer op explosieven, ook onder water. Ook bewaken zij het gebied. De Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie speelt eveneens een rol in de haven en neemt het transport van het Amerikaanse materieel voor haar rekening.

Tussen 20 november en 15 december gaat eenzelfde hoeveelheid helikopters en voertuigen via Vlissingen terug naar Amerika. De helikopters maken dan een stop op vliegbasis Eindhoven.

Tekst: Joris van Boven en Alex van Noije
Foto’s: Joris van Boven