Nieuws

Nederlandse Reapers naar oostflank NAVO

1
Curacao, 11 oktober. 2022 Oefening van de MQ9 Reaper en J-Tac van de Mariniers.

DEN HAAG – Nederland draagt vanaf volgend jaar vanuit Roemenië met drie onbewapende MQ-9 Reaper vliegtuigen bij aan verdediging van de NAVO-oostflank. De toestellen zullen worden ingezet om inlichtingen te verzamelen langs de oostgrens van het verdragsgebied.

Het is voor het eerst dat Nederland het onbemande verkenningsvliegtuig inzet buiten het Koninkrijk. Dat schreef minister Kajsa Ollongren, mede namens de minister van Buitenlandse Zaken, woensdag (11 oktober) aan de Kamer.

De MQ-9’s gaan helpen bij zogenoemde Air Shielding-operaties. Deze operaties hebben mede als doel de situatie aan de grens van het verdragsgebied in de gaten te houden. De onbemande vliegtuigen verzamelen data en informatie vanuit de lucht. Met zijn sensoren draagt het systeem zo bij aan het opbouwen van een accuraat situationeel beeld. Daarmee kan de NAVO mogelijke misverstanden en daaraan gekoppelde potentiële escalatie voorkomen.

Nederland verleent daarbij ondersteuning van de NAVO, waarbij de inzet plaatsvindt onder nationale verantwoordelijkheid. De NAVO deelt zijn inlichtingenbehoefte met Nederland, maar Nederland bepaalt vervolgens zelf welke behoefte het invult en ook hoe dat gebeurt. Ook de verwerking van de informatie blijft een nationale verantwoordelijkheid.

Naast de bescherming van het NAVO-verdragsgebied doet Defensie ook voor het eerst ervaring op met de MQ-9 in het bondgenootschappelijk optreden. De inzet is voor minimaal zes en maximaal twaalf maanden. Een 35-koppig genie-taakteam van de landmacht bouwt voorafgaand aan de inzet het kampement voor de luchtmachtcollega’s op de Roemeense basis.

Bij de inzet zijn circa 135 defensiemedewerkers betrokken. Zo’n veertig militairen onderhouden de vliegtuigen op luchtmachtbasis Campia Turzii in Roemenië. De meerderheid van het detachement voert op Vliegbasis Leeuwarden de taken uit. Die bestaan uit het besturen van de MQ-9 en het verwerken van de inlichtingenproducten.

Bron: Ministerie van Defensie.

1 reactie op “Nederlandse Reapers naar oostflank NAVO

  1. Na hun test in warm Curacao zijn ze nu nog on-bewapend, maar de Reapers kunnen ook be-wapend worden, vraag is of dat laatste eventueel een optie is bij hun inzet in Roemenie en welke gevolgen dat zou kunnen hebben…