Nieuws

EINDHOVEN – Vrijdag is de derd A330 MRTT evacuatievlucht geland op Vliegbasis Eindhoven met 140 passagiers uit Israël. Op verzoek van het Ministerie van Buitenlandse zakken zijn de komende dagen meer vluchten met de MRTT gepland. Zo kunnen er, als het nodig is, direct meer Nederlanders worden opgehaald uit Israël.

In de loop van donderdagmiddag stapten de passagiers aan boord op het vliegveld van Tel Aviv. Het ging om mensen die zich voor deze vlucht hebben aangemeld bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. De ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie sluiten niet uit dat komende dagen meer vluchten naar Israël gaan om gestrande reizigers op te halen.

Oorspronkelijk zou KLM deze vlucht uitvoeren onder de voorwaarde dat een veilige vluchtuitvoering mogelijk was. Op basis van de meest recente inschattingen van de veiligheidssituatie in Israël werd echter besloten dat de vlucht niet door KLM uitgevoerd kon worden. KLM: “We namen dit besluit met een zwaar gemoed omdat we ons realiseerden dat veel mensen uitkeken naar een vlucht terug naar Nederland. Voor KLM is veiligheid van crew en passagiers van het grootste belang.”

Nederland zou een militair transportvliegtuig in gaan zetten om Nederlanders uit Israël te halen. Dat besloot het kabinet dinsdagavond (10 oktober) . Woensdagmorgen vertrok een Airbus A330 van de Multinational Multirole Tanker Transport (MRTT) Unit vanaf vliegbasis Eindhoven naar Tel Aviv om Nederlanders te repatriëren.

Aanleiding was de onveilige situatie vanwege de hevige strijd tussen het Israëlische leger en de Palestijnse terreurgroep Hamas. Het ministerie van Buitenlandse Zaken probeert te achterhalen hoeveel mensen met een Nederlands paspoort gebruik willen maken van deze mogelijkheid. 

MRTT-vliegtuigen zijn Nederlands geregistreerd, maar in beheer van de NAVO. Ze zijn gefinancierd door de deelnemende landen die jaarlijks recht hebben op een aantal vlieguren. De partners zorgen samen voor het verwerven, beheren, exploiteren en ondersteunen van de vloot. Vliegbasis Eindhoven is de thuisbasis van de MRTT Unit. De toestellen zijn daar gestationeerd en in het Duitse Keulen.

Het eerste Nederlandse militaire vliegtuig met gestrande reizigers arriveerde woensdagavond rond 22,30 u op Vliegbasis Eindhoven.

Bron: Ministerie van Defensie.

2 reacties op “Derde repatriëring vlucht Israël geland

 1. …Relativering…
  Nederland klaagt steeds meer over geluidshinder, Schiphol moet zelfs krimpen, KLM moet ongeveer 6000 vluchten inleveren, JetBlue wordt na een kort bezoek via de achterdeur de laan uitgestuurd vanwege de krimp en dreigen zelfs Delta Airlines Schiphol te verlaten vanwege de geluidshinder perikelen. Maar nu MOET men zelfs wel van het vliegtuig gebruik maken om mensen uit Tel Aviv te halen en is dit de enige manier om hen uit hun benarde positie te bevrijden en het vege lijf te redden. Ik vind het verschrikkelijk wat daar gebeurt en hoop dat het snel afgelopen is en gun de mensen ook een Vreedzaam leven toe net als elders in de wereld !

  Maar nu telt blijkbaar een opstijgende en landende Airbus A 330 MRTT even niet die wat geluidshinder moet veroorzaken vanaf de vliegbasis Eindhoven en de mensen aan boord goed verzorgd worden. Wordt het niet eens tijd dat mensen eens beseffen dat zonder de luchtvaart we nog iets bereiken, zelfs met een relatief geluidsarme Airbus A330 van de NAVO en je die mensen niet met een geluidsarme roeiboot naar Nederland kan brengen.
  De Anti-luchtvaart sentimenten die nu steeds meer gaande is ook in de politiek , heb ik altijd verworpen. Zelf hoor en zie ik op 300 meter hoogte menig vliegtuig overvliegen in Parkstad Limburg zoals een Boeing 747-400 die binnenkort niet meer welkom is op Maastricht Airport, om over de herrie maker als een AWACS Boeing 707-320 maar te zwijgen die in het nabij gelegen Geilenkirchen haar thuisbasis heeft.

  Ik vind het Nederlandse luchtvaart denken en doen steeds meer hypocriet, klagen over geluidshinder en alles moet minder, maar nu er nood aan de man en vrouw is zijn wij de mensen van de Koninklijke Luchtmacht en bondgenoten DANKBAAR dat mensen uit een oorlogsgebied een veilige haven geboden wordt.. De mensen die voor onze Veiligheid hun leven wagen met onder andere een A 330 verdienen mijn steun en moet dat gezeur over te veel geluidshinder maar eens afgelopen zijn. Ik heb zelf mijn militaire dienstplicht vervult en mijn bijdrage geleverd aan de Nederlandse veiligheid. En ik, zie en hoor dag en nacht menig vliegtuig overvliegen, maar hoor je mij niet klagen…

 2. Jacob de Vries schreef:

  Gisteren opgehaald in Tel Aviv, heerlijke vlucht gehad. Prima stoelen, beenruimte, warme maaltijd en vriendelijk personeel.
  Ik wil deze maatschappij altijd wel !